Onze expertise, jouw gemak
De advocaten van Ariëns hebben veel ervaring met aandeelhoudersgeschillen en geschillen binnen een maatschap of vennootschap onder firma. Wij begrijpen welke belangen en gevoeligheden er kunnen spelen en hebben oog voor de dynamiek binnen de onderneming. Dit maakt dat we snel kunnen schakelen en ook voor jullie geschil de beste oplossing kunnen vinden. Op deze pagina bespreken we er een aantal.
Mediation
Als jullie het conflict graag willen oplossen en in de toekomst samen verder willen, kan mediation een goede optie zijn. Mediation werkt deëscalerend en is vrijwel altijd sneller en goedkoper dan een procedure.
Bij mediation begeleidt een onafhankelijke en onpartijdige bemiddelaar (de mediator) de gesprekken over het geschil. Daarbij is er zowel aandacht voor de emotionele als de zakelijke aspecten. Eigenlijk helpt de mediator de communicatie weer op gang, zodat jullie weer vanuit gezamenlijke belangen gaan denken. Vervolgens zoeken jullie zelf, onder begeleiding van de mediator, naar oplossingen voor het geschil. Komen jullie tijdens de mediation toch tot de conclusie dat het beter is om uit elkaar te gaan? Dan kan je dit ook in de mediation regelen en vastleggen.
Geschillenregeling
Is mediation geen optie meer? Dan is het aan te raden om in de statuten, aandeelhoudersovereenkomst, maatschapsovereenkomst, vof-contract of samenwerkingsovereenkomst te kijken of hierin een geschillenregeling is opgenomen. Is dat niet het geval? Dan kan je gebruikmaken van de wettelijke geschillenregeling. Deze regeling (voor bv’s) kent twee varianten, waarvoor je allebei een procedure bij de rechtbank moet starten.
- Uittreding: als een van jullie ermee wil stoppen en de aandelen wil overdragen, kan deze de rechter vragen de andere aandeelhouder(s) dwingen zijn aandelen over te nemen.
- Uitstoting: als een van jullie de belangen van de onderneming schaadt, kunnen de andere aandeelhouders de rechter ook vragen deze aandeelhouder te dwingen zijn aandelen over te dragen.
Ook in geval van beëindiging of uittreding bij een maatschap of vof blijft een gang naar de rechter mogelijk als het jullie niet lukt om onderling tot overeenstemming te komen.
Enquêteprocedure
Een andere veelgebruikte procedure in aandeelhoudersgeschillen is de enquêteprocedure. Deze procedure wordt gevoerd bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. In deze procedure kunnen aandeelhouders de Ondernemingskamer vragen om een onderzoek in te stellen naar het beleid en de gang van zaken binnen de onderneming. Daarnaast kan de Ondernemingskamer onmiddellijke voorzieningen treffen om te zorgen dat de onderneming tijdens dit onderzoek gewoon door kan draaien. Denk aan het schorsen van een bestuurder, het benoemen van een (interim) bestuurder, het (tijdelijk) schorsen van het stemrecht op aandelen of het (tijdelijk) schorsen van besluiten.
Als het onderzoeksverslag daartoe aanleiding geeft, kan de Ondernemingskamer in een tweede fase ook definitieve maatregelen nemen, zoals het ontslag van een bestuurder of vernietiging van een besluit.
Besluit vernietigen
Gaat het geschil over een besluit door het bestuur of de algemene vergadering van aandeelhouders, waar een of meer van de aandeelhouders zich niet in kan vinden? Dan is het ook een optie om te onderzoeken of het besluit nietig is of door de rechter vernietigd kan worden.
Ruziesplitsing
Willen niemand met de bestaande onderneming verder? Dan is het ook mogelijk om de bestaande onderneming (als deze hiervoor geschikt is) te splitsen in meerdere nieuwe ondernemingen. Het vermogen van de oude onderneming wordt dan verdeeld onder de nieuwe ondernemingen.
Verkoop
Uiteraard kunnen jullie er ook voor kiezen om de onderneming te verkopen aan een derde en de opbrengst te verdelen, waarna jullie ieder jullie eigen weg gaan. Hierbij kunnen jullie mogelijk gebruikmaken van een drag along/tag along clausule in de aandeelhoudersovereenkomst.
Voorkomen is beter dan genezen
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het goed om bij de start van de samenwerking, als de verhoudingen nog goed zijn, afspraken te maken over die samenwerking. Over de zeggenschap, besluitvorming en verdeling van de winst bijvoorbeeld, maar ook over eventuele geschillen en het beëindigen van de samenwerking. Dat afspraken leg je vast in een aandeelhoudersovereenkomst. Ook daarvoor kan je terecht bij Ariëns Advocaten.

‘De uitkomst was echt een opluchting’
‘Hajo is meer dan alleen een advocaat – hij is een echte vertrouwenspersoon die je door moeilijke tijden loodst. Met zijn ervaring begrijpt hij als geen ander de menselijke kant achter juridische kwesties. Zijn rustige, oplossingsgerichte aanpak en grondige kennis geven je direct het gevoel in goede handen te zijn.’
Melanie Wensink
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Hajo Coumou | Erfrecht I Ondernemings- & contractenrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
