Aannemingsovereenkomst
De aanneming van werk is geregeld in artikel 7:750 e.v. van het Burgerlijk Wetboek (BW). In dit artikel wordt een aannemingsovereenkomst omschreven als ‘een overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren, tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs in geld.’
Een aannemingsovereenkomst is niet hetzelfde als een overeenkomst van opdracht (zoals bedoeld in artikel 7:400 BW). Bij een overeenkomst van opdracht spreken de opdrachtgever en de opdrachtnemer af dat de opdrachtnemer ‘werkzaamheden zal verrichten die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard’. Een aannemingsovereenkomst ziet juist wel op het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard.
Dit verschil is onder meer van belang als er gedoe is, bijvoorbeeld als het gaat om wanprestatie of aansprakelijkheid van de aannemer. Op die momenten zijn op deze overeenkomsten andere regels van toepassing. Over de aansprakelijkheid van de aannemer lees je hier meer.
Hoe komt een aannemingsovereenkomst tot stand?
Voor de totstandkoming van een aannemingsovereenkomst gelden geen bijzondere (vorm)vereisten. Een aannemingsovereenkomst kan dus ook mondeling tot stand komen (behalve als er sprake is van de bouw van een woning in opdracht van een consument; dit moet altijd schriftelijk). In de praktijk is het niet verstandig om een mondelinge overeenkomst aan te gaan, aangezien er dan discussie kan ontstaan over wat er is afgesproken.
Bij kleinere projecten volstaan aannemers vaak met een offerte waarin het werk wordt beschreven, een prijs is opgenomen en eventueel naar de algemene voorwaarden wordt verwezen. Als de opdrachtgever akkoord gaat met de offerte is er een aannemingsovereenkomst ontstaan. Bij grotere projecten wordt doorgaans een aannemingsovereenkomst met specifieke afspraken uitonderhandeld en opgesteld. Vaak zijn er dan ook advocaten of juristen bij betrokken.
Algemene voorwaarden in de bouw
Op veel aannemingsovereenkomsten zijn ook algemene voorwaarden van toepassing. In de bouw wordt daarbij veel gebruik gemaakt van standaardvoorwaarden, waarvan de AVA Zakelijk 2023, de AVA Consumenten 2023 of de UAV 2012 de bekendste zijn.
Het is belangrijk te weten dat algemene voorwaarden pas daadwerkelijk van toepassing zijn als de aannemer zijn voorwaarden op de offerte of overeenkomst van toepassing heeft verklaard én de voorwaarden tijdig aan de opdrachtgever ter hand heeft gesteld. Is dit niet (op de juiste manier) gebeurd? Dan loopt de aannemer het risico dat hij er geen beroep op kan doen.
Aannemingsovereenkomst beëindigen
Het is mogelijk om een aannemingsovereenkomst te beëindigen, maar de manier waarop dit gebeurt heeft verschillende (financiële) gevolgen. Als opdrachtgever mag je de aannemingsovereenkomst geheel of gedeeltelijk opzeggen. Dit kan ook tussentijds, als het werk nog niet af is. Maar dan kan het wel zo zijn dat je de volledige aanneemsom moet betalen. Dit bedrag wordt dan weliswaar verminderd met de besparingen die voor de aannemer uit de opzegging voortvloeien, maar hij heeft dan nog wel recht op de winst over het gehele werk. Opzeggen is dus niet altijd verstandig.
Het is in sommige gevallen ook mogelijk om de aannemingsovereenkomst door de rechter te laten ontbinden. Maar dan moet je weer aan strenge vereisten voldoen. Denk dus altijd goed na en laat je adviseren voordat je voor een van deze opties kiest.
Hoe kunnen wij je helpen?
De advocaten van Ariëns zijn niet alleen gespecialiseerd in het bouwrecht, maar ook in het contractenrecht. Wij werken zowel voor opdrachtgevers als voor (onder)aannemers. Je kunt bij ons terecht voor advies over en het opstellen van aannemingsovereenkomsten. Ook helpen we je graag met de uitleg van overeenkomsten en algemene voorwaarden.
Heb je een (dreigend) geschil met een opdrachtgever of aannemer, bijvoorbeeld omdat de wederpartij zich niet aan de afspraken houdt? Neem dan ook gerust contact met ons op. Wij adviseren je over de te nemen stappen en gaan namens jou in gesprek met de wederpartij. Als dat nodig is, gaan we procederen.

‘Chantal stelt je op je gemak en neemt de tijd’
‘Het was voor mij de eerste keer dat ik met een advocaat te maken kreeg; ik vond het spannend. Maar Chantal stelde me al bij de eerste ontmoeting heel erg op mijn gemak. Ze nam de tijd en gaf veel goede tips en adviezen. Daardoor verliep het proces heel soepel en snel. Ik had me geen betere advocaat kunnen wensen.’
Sarina Meeuwisse
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Chantal Beens | Familierecht I Bouwrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
