Partneralimentatie
Partneralimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de ene ex-partner aan de andere ex-partner. De verplichting om partneralimentatie te betalen is er in principe alleen na een scheiding of de ontbinding van een geregistreerd partnerschap, maar het kan zijn dat er in het samenlevingscontract afspraken staan over partneralimentatie.
Of, en hoeveel partneralimentatie er betaald moet worden hangt af van de welstand en levensstijl tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap (behoefte) en de inkomsten en het verdienvermogen van beide (ex-)partners (draagkracht). Bij de berekening van partneralimentatie wordt gebruik gemaakt van alimentatienormen (Tremanormen), die zijn opgesteld door rechters die zich bezighouden met alimentatievraagstukken.
Duur partneralimentatie
Op dit moment bedraagt de alimentatietermijn de helft van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar. Op deze regel zijn 3 uitzonderingen:
- Hebben jullie kinderen? Dan stopt de partneralimentatie pas op het moment dat het jongste kind 12 jaar wordt;
- Heeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar geduurd en bereikt de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd? Dan stopt de partneralimentatie op de datum waarop de AOW ingaat;
- Heeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar geduurd en bent u op of voor 1 januari 1970 geboren? Dan is de alimentatietermijn 10 jaar;
Bij echtscheidingen van vóór 1 januari 2020 gelden nog de oude alimentatietermijnen. Die zijn:
- Gelijk aan de duur van het huwelijk, als het huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd én er geen kinderen zijn;
- Maximaal 12 jaar als het huwelijk langer dan 5 jaar heeft geduurd en/of er kinderen zijn;
Het recht op partneralimentatie vervalt als de alimentatiegerechtigde:
- Gaat trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat;
- Komt te overlijden;
- Zelf voldoende inkomsten genereert om in het levensonderhoud te voorzien.
Afwijkende afspraken over partneralimentatie
In onderling overleg is het mogelijk om afwijkende afspraken te maken over de hoogte en/of de termijn van de partneralimentatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een afkoopsom ineens af te spreken. Maar het is ook mogelijk om afspraken te maken over het al dan niet wijzigen van het alimentatiebedrag. Laat je hierover altijd adviseren.
Kinderalimentatie
Kinderalimentatie is het bedrag dat de ene ouder na een scheiding aan de andere ouder betaalt als bijdrage in de kosten van zorg en opvoeding van de kinderen. Bij een scheiding ben je als ouder namelijk verplicht om naar draagkracht van je inkomen een bijdrage te leveren aan de kosten van de kinderen. Ook als je je kind niet hebt erkend of geen gezag hebt.
Meestal betaalt de ouder waar de kinderen het hoofdverblijf niet hebben kinderalimentatie aan de ouder waar de kinderen verblijven. Maar ook als je co-ouderschap hebt kan het zijn dat een van jullie kinderalimentatie moet betalen. Het antwoord op de vraag of kinderalimentatie betaald moet worden, hangt namelijk af van jullie draagkracht, niet van de tijd die de kinderen bij jou zijn.
Berekening kinderalimentatie
Net als bij partneralimentatie wordt de hoogte van de kinderalimentatie berekend aan de hand van alimentatienormen (Tremanormen). Het is mogelijk om in onderling overleg in positieve zin van deze alimentatienormen af te wijken. In dat geval is het wel belangrijk dat om in het ouderschapsplan vast te leggen hoe en waarom jullie van deze normen afwijken.
Bij de berekening van de kinderalimentatie worden eerst de kosten van de kinderen in kaart gebracht. Dit gebeurt aan de hand van het netto besteedbaar gezinsinkomen ten tijde van de scheiding en Nibudnormen die samenhangen met de leeftijd van de kinderen. Vervolgens worden deze kosten naar draagkracht verdeeld. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de ‘zorgkorting’ voor de alimentatieplichtige: een korting op het alimentatiebedrag voor de dag(en) waarop de kinderen bij hem of haar verblijven.
Alimentatie wijzigen
Soms kunnen de omstandigheden meebrengen dat de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie gewijzigd moet worden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verandering in inkomen, maar ook bij een gewijzigde gezinssamenstelling of bij een lastenstijging. Het is dan ook aan te raden om regelmatig na te gaan of de alimentatiebedragen nog aansluiten bij jullie huidige situatie.
Alimentatie & ondernemers
Als je gaat scheiden en een eigen bedrijf hebt, of als je partner ondernemer is, dan kan dit een aantal zaken complexer maken. De verdeling van het vermogen en het pensioen bijvoorbeeld, maar ook de berekening van de kinder- en partneralimentatie. Daarom is het als ondernemer of ex-partner van een ondernemer extra belangrijk om je te laten bijstaan door een ervaren specialist familierecht.
Hoe kunnen wij je helpen?
Hebben jij en/of je partner hulp nodig bij het berekenen of het wijzigen van de partner- en/of kinderalimentatie of advies nodig over maatwerkafspraken? Neem dan gerust contact met ons op.

‘Chantal stelt je op je gemak en neemt de tijd’
‘Het was voor mij de eerste keer dat ik met een advocaat te maken kreeg; ik vond het spannend. Maar Chantal stelde me al bij de eerste ontmoeting heel erg op mijn gemak. Ze nam de tijd en gaf veel goede tips en adviezen. Daardoor verliep het proces heel soepel en snel. Ik had me geen betere advocaat kunnen wensen.’
Sarina Meeuwisse
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Chantal Beens | Familierecht I Bouwrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
