Hoe kunnen we je helpen?
Zo kan je ons vragen je te helpen met het opstellen en (periodiek) checken van verschillende overeenkomsten, zoals arbeids-, en managementovereenkomsten. Ook voor freelanceovereenkomsten, arbeidsvoorwaardenregelingen en personeelshandboeken kan je bij ons terecht.
Ariëns Advocaten werkt zowel voor werkgevers (van klein tot groot) als voor werknemers. Heb je als werknemer bijvoorbeeld vragen over een concurrentie- en relatiebeding? Of als statutair directeur over een managementovereenkomst? Bel ons gerust!
Op deze pagina vertellen we je meer over de verschillende arbeidsovereenkomsten. Staat het onderwerp waar jij naar op zoek bent er niet bij? Neem dan contact met ons op, we hebben vast het antwoord op jouw vraag.
Soorten arbeidsovereenkomsten
In Nederland kennen we twee soorten arbeidsovereenkomsten, de overeenkomst voor bepaalde tijd en de overeenkomst voor onbepaalde tijd, ofwel het tijdelijke en het vaste contract. Voor deze contracten gelden verschillende regels als het bijvoorbeeld gaat om proeftijd, opzegmogelijkheden en het concurrentie- en relatiebeding.
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst of tijdelijk contract sluit je voor een bepaalde duur (een halfjaar of een jaar bijvoorbeeld) of voor de duur van een bepaald project. Meestal eindigt de overeenkomst vanzelf op de afgesproken datum of aan het einde van het project. Behalve als het contract wordt verlengd.
Wat moet je zoal weten over de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?
- Proeftijd: in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag je alleen een proeftijd opnemen als de arbeidsovereenkomst minimaal 6 maanden duurt.
- Tussentijds opzeggen: dit is in principe niet mogelijk, behalve in de proeftijd, als er sprake is van een ontslag op staande voet of als er een tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst of de cao is opgenomen. Een beëindiging met wederzijds goedvinden is uiteraard wel mogelijk.
- Aanzegplicht: bij een tijdelijk contract van minimaal 6 maanden heeft de werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat hij uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract moet laten weten of het contract wel of niet verlengd wordt, en onder welke voorwaarden. Doet de werkgever dit niet (op tijd)? Dan moet hij de werknemer een aanzegvergoeding betalen.
- Concurrentie- en relatiebeding: in principe is het niet toegestaan om in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een concurrentie- en relatiebeding op te nemen. Dit mag alleen als de werkgever daar bij deze specifieke werknemer een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang bij heeft.
- Ketenregeling: de werkgever mag de werknemer slechts 3 opeenvolgende tijdelijke contracten aanbieden. Ook mogen aaneengesloten tijdelijke contracten in totaal niet langer duren dan 3 jaar. Wordt deze periode overschreden of wordt er een vierde contract aangeboden, zonder dat er langer dan 6 maanden tussen opeenvolgende contracten zit? Dan ontstaat er meestal een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een vast contract loopt door totdat de werkgever of de werknemer het beëindigt. Als je als werknemer het contract beëindigt, moet je rekening houden met de opzegtermijn. Die is te vinden in de arbeidsovereenkomst of – als er een cao van toepassing is – in de cao. Als je als werkgever het contract wil beëindigen geldt soms een andere opzegtermijn dan voor de werknemer. Ook moet je je aan de regels rondom ontslag houden. Daarover lees je hier meer.
In een vast contract is het in veel gevallen wel mogelijk om een concurrentie- en relatiebeding op te nemen. In de praktijk zien we dat zo’n beding niet altijd geldig en/of houdbaar is. Om geldig te zijn moet het beding bijvoorbeeld schriftelijk zijn overeengekomen. In procedures houdt het beding niet altijd stand, bijvoorbeeld omdat het beding de (ex-)werknemer te veel beperkt of er feitelijk geen sprake is van concurrentie. Overigens is er wetgeving in de maak om het gebruik van het concurrentiebeding te beperken. Het is dus altijd goed om je te laten adviseren als je een concurrentie- en relatiebeding in de arbeidsovereenkomst wilt opnemen, of als je een werknemer aan zo’n beding wilt houden.

‘Ze begrijpt de balans tussen menselijke zakelijke belangen’
‘Wij werken al jaren nauw samen met Margriet. Ik ben onder de indruk van haar ervaring en expertise. Haar nauwgezette aanpak en praktische adviezen, onder meer bij complexe re-integratietrajecten, hebben ons bedrijf meermaals geholpen. Een essentiële sparringpartner voor elke werkgever.’
Richard Witteveen, ondernemer
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Margriet Hille Ris Lambers | Arbeidsrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
