Wat is een executeur?
Een executeur is degene die na iemands overlijden de nalatenschap afwikkelt. Wie na een overlijden executeur moet worden en wat zijn of haar bevoegdheden zijn, staat in het testament.
De executeur is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wensen uit het testament en het verdelen van de erfenis onder de erfgenamen.
Wat als er in het testament geen executeur is benoemd?
Zonder benoeming in een testament is er geen executeur. Als er geen executeur is benoemd in het testament of als de executeur zijn taken niet (meer) kan uitoefenen (bijvoorbeeld omdat hij eerder is overleden), kan je als erfgenamen gezamenlijk iemand aanwijzen om de taken van executeur op zich te nemen. Deze persoon is dan geen executeur, maar heeft wel de bevoegdheden om de nalatenschap af te wikkelen.
Is er geen testament? Dan moeten jullie de nalatenschap zelf afwikkelen volgens de wettelijke regels.
Wat zijn de taken van een executeur?
De belangrijkste taak van een executeur is om de nalatenschap af te wikkelen. Bij het uitoefenen van zijn taak fungeert de executeur als aanspreekpunt van de erfgenamen. Wat precies zijn taken zijn, hangt af van de bevoegdheden die hij in het testament heeft gekregen. De taken en bevoegdheden kunnen heel divers zijn. Je kunt onder meer denken aan het:
- Regelen van de begrafenis of crematie.
- Maken van een boedelbeschrijving. Dit is een overzicht van goederen en schulden op het moment van overlijden.
- Vertellen of de nalatenschap ruimschoots voldoende is om alle schulden te voldoen.
- Beheren van de nalatenschap en het verkopen van goederen.
- Informeren van de erfgenamen.
- Betalen van schulden en belastingen
- Doen van aangifte erfbelasting.
- En zelfs: zelfstandig verdelen van de erfenis bij benoeming als zogenaamde afwikkelingsbewindvoerder
Heeft de executeur recht op een beloning?
De executeur heeft geen recht op een beloning, maar hij mag wel een beloning ontvangen. Als de overledene niets in het testament heeft opgenomen, regelt de wet dat de beloning 1% is van de waarde van het vermogen op de dag van overlijden. Maar de erflater mag hierover iets anders opnemen in het testament. Daarbij is alles mogelijk: geen beloning, een vast bedrag of een uurloon.
Kan je een executeur ontslaan?
Het kan zijn dat je als erfgenamen niet tevreden bent over de executeur. Bijvoorbeeld omdat hij niet op tijd een boedelbeschrijving heeft gemaakt, zich niet aan de wensen in het testament houdt of jullie niet (goed) informeert. Dan is het, als jullie er in onderling overleg niet uitkomen, mogelijk om de executeur te ontslaan. Hiervoor moet bij de kantonrechter een verzoek indienen (de executeur kan dit overigens ook zelf doen). Dit kan niet zomaar, je moet kunnen aantonen dat er sprake is van ‘gewichtige redenen’.
Als de kantonrechter besluit de executeur te ontslaan, hangt het van het testament af wat er daarna gaat gebeuren. Staat in het testament dat de kantonrechter een nieuwe executeur mag benoemen? Dan zal de kantonrechter dat doen. Anders is het aan jullie als erfgenamen om de nalatenschap af te wikkelen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Heb je hier vragen over? Advies nodig als executeur? Of hebben jullie als (overige) erfgenamen een verschil van mening of conflict met de executeur? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

‘De uitkomst was echt een opluchting’
‘Hajo is meer dan alleen een advocaat – hij is een echte vertrouwenspersoon die je door moeilijke tijden loodst. Met zijn ervaring begrijpt hij als geen ander de menselijke kant achter juridische kwesties. Zijn rustige, oplossingsgerichte aanpak en grondige kennis geven je direct het gevoel in goede handen te zijn.’
Melanie Wensink
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Hajo Coumou | Erfrecht I Ondernemings- & contractenrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
