Welke mogelijkheden heb je als verhuurder?
Als er een huurachterstand is ontstaan, is het in eerste instantie aan te raden om contact op te nemen met de huurder en een betalingsregeling treffen. Lukt dit niet, of houdt de huurder zich niet aan de betalingsregeling? Dan heb je een aantal mogelijkheden:
- De huur opzeggen omdat de huurder zich niet als een goed huurder gedraagt. Deze optie duurt vaak wat langer omdat je ervoor naar de rechter moet als de huurder niet instemt met de opzegging. Bovendien moet je een opzegtermijn van minimaal 3 maanden in acht nemen. In deze periode zal de huurachterstand waarschijnlijk alleen maar verder oplopen. Over het opzeggen van de huurovereenkomst lees je hier meer.
- Een ontbindings- en ontruimingsprocedure starten bij de rechter. Over het algemeen is een huurachterstand van 3 maanden of meer hiervoor voldoende. Maar de rechter weegt daarbij alle omstandigheden van het geval mee, en weegt daarbij ook de belangen van de huurder af tegen jouw belangen als verhuurder.
Welke rol speelt het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening?
Een van de omstandigheden die meespeelt bij de vraag of je mag ontbinden en ontruimen, is of je als verhuurder voldoende inspanningen hebt geleverd om die ontbinding en ontruiming te voorkomen, en daarbij de gemeente de kans hebt geboden om hulp te bieden.
Sinds 1 januari 2021 heb je, op grond van artikel 2 van het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening namelijk de verplichting om huurders met een betalingsachterstand:
- Te wijzen op mogelijkheden om betalingsachterstanden te voorkomen en beëindigen.
- Te wijzen op mogelijkheden voor schuldhulpverlening.
- Minimaal één keer een schriftelijke herinnering te sturen en bij die herinnering aan te bieden om de de gegevens van de huurder (na schriftelijke toestemming) door te geven aan het Loket gemeentelijke schuldhulpverlening. Reageert de huurder niet afwijzend op deze brief? Dan mag je de gegevens doorgeven. Uitdrukkelijke toestemming is dus niet vereist.
Doe je dit niet? Dan staat hierop geen sanctie, maar loop je wel het risico dat de rechter het verzoek tot ontbinding en ontruiming afwijst.
Hoe kunnen wij je helpen?
Heb je hier vragen over? Advies nodig over een huurachterstand? Of kunnen we je helpen met het opstellen van een informatiebrief die voldoet aan het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

‘Erwin is nuchter en duidelijk’
‘Ik ben blij dat we in een complexe contractuele kwestie voor Erwin hebben gekozen. Hij heeft ons bedrijf uitstekend bijgestaan. Zijn scherpe analyses en doelgerichte strategie hebben geleid tot een effectieve oplossing. Ik waardeer zijn transparante communicatie en nuchtere benadering.’
Arianne Nootenboom, ondernemer
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Erwin Jonker | Huurrecht I Ondernemings- & contractenrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
