Mw. mr. C.E. Beens (Chantal) | 9 oktober 2023
Kan adoptie ongedaan worden gemaakt?
Het “ongedaan” maken van adoptie wordt herroeping van de adoptie genoemd. Voor het herroepen van adoptie geldt dat uitsluitend een geadopteerd kind de rechtbank kan vragen om de adoptie ongedaan te maken. De adoptieouders en de biologische ouders kunnen hierop geen aanspraak maken.
Het geadopteerde kind dient er in beginsel rekening mee te houden dat dit verzoek alleen gedaan kan worden wanneer hij of zij 20, 21 of 22 jaar oud is. Dit is het wettelijke uitgangspunt zoals neergelegd in artikelen 1:231 BW en 1:232 BW.
Het gevolg van de herroeping is dat je geen familie meer bent van de adoptieouders. Door de herroeping van de adoptie herleven de familierechtelijke betrekkingen die voorafgaand aan de adoptie bestonden.
De leeftijdsgrens van 20-22 jaar van de geadopteerde is het wettelijke uitgangspunt. Echter, er zijn ook uitspraken bekend waarin – ondanks de verstreken termijn – de rechtbank akkoord is gegaan met het verzoek tot herroeping van de adoptie. Let wel op, een dergelijk verzoek zal uitgebreid gemotiveerd dienen te worden en er moet sprake zijn van een zwaarwegend belang voor de geadopteerde om de adoptie ongedaan te maken.
Hieronder volgen twee voorbeelden waaruit blijkt wanneer er onder andere sprake kan zijn van een bijzondere omstandigheid.
- ECLI:NL:RBGEL:2022:3672 (r.o. 4.4)
In deze zaak was de rechtbank van oordeel dat er in dit geval sprake was van bijzondere omstandigheden die maken dat de verzoekster, ondanks de termijnoverschrijding, toch ontvankelijk is in haar verzoek.
De verzoekster is seksueel misbruikt door haar adoptievader. Ze heeft al meer dan 6 jaar geen contact meer met de adoptievader vanwege o.a. het misbruik. De verzoekster heeft veel last van haar verleden en geen behoefte om het contact met de man te herstellen. Vanwege haar belaste verleden volgt zij therapie. Zij heeft voldoende onderbouwd dat zij door de adoptie wordt belemmerd in haar traumaverwerking. Er is niet gebleken dat de belangen van anderen, de rechtszekerheid, veiligheid of het economisch welzijn worden geschaad als de rechtbank het verzoek, ondanks de termijnoverschrijding, in behandeling neemt. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de termijn buiten beschouwing moet worden gelaten en de vrouw ontvankelijk is in haar verzoek tot herroeping van de adoptie.
- ECLI:NL:RBNHO:2022:4282 (r.o. 5.2 e.v.)
In het tweede voorbeeld was de verzoekster ten tijde van de indiening van het verzoek tot herroeping van haar adoptie 48 jaar. Verzoekster wenst weer de wettelijke band met haar biologische vader en diens familie te formaliseren en de band met de adoptievader te verbreken. Zij stelt dat zij het recht heeft om weer in een familierechtelijke betrekking met haar biologische familie te mogen staan en dat zij bovendien nooit inspraak heeft gehad in de adoptieprocedure van 1982. Zij wilde contact met haar biologische vader, die een wezenlijk onderdeel vormt van haar identiteit.
Verzoekster heeft duidelijk gemaakt dat het voor haar van groot belang is om haar eigen identiteit, die zij bij haar geboorte heeft gekregen, te hervinden en officieel deel uit te maken van haar oorspronkelijke familie. Daar is een lange weg aan voorafgegaan, waarbij verzoekster meerdere malen psychische hulp nodig heeft gehad. Omdat verzoekster er belang bij heeft dat de banden met haar oorspronkelijke familie worden hersteld, is er geen sprake van strijd met de rechtszekerheid en wordt de adoptie herroepen.
Heeft u vragen over het herroepen van uw adoptie? Neem gerust contact met ons op (033 – 463 7727)
Geschreven door Chantal Beens – c.beens@ariensadvocaten.nl
Mw. mr. C.E. Beens (Chantal)
Chantal is een betrokken maar ook nuchtere advocaat en zij vindt het plezierig om haar cliënten goed en duidelijk te adviseren. Een prettige samenwerking met haar cliënten ziet zij als de sleutel tot succes.
Aanpassingen geschillenregeling en enquêteprocedure per 1 januari 2025
door Ariens | 7 januari 2025 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Het vennootschapsrecht kent twee types procedure die gebruikt kunnen worden om tot een oplossing te komen voor aandeelhoudersgeschillen: de geschillenregeling en de enquêteprocedure. Per 1 januari 2025 treedt een wet in werking die de
Werknemer steekt fooi in eigen zak: niet chic, maar ook geen ontslag
door Ariens | 7 januari 2025 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer krijgt van een klant een fooi van € 50 voor ‘extra service’. Als hij dat geld in zijn zak steekt, wordt hij op staande voet ontslagen. Maar dat gaat het gerechtshof te ver.
Op een dag krijgt een chef magazijn, werkzaam bij een
Reistijd kan onderdeel zijn van passende werkzaamheden bij re-integratie
door Ariens | 1 januari 2025 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer die na ziekte moet re-integreren krijgt ‘passend werk’ aangeboden. Daarvoor moet zij dagelijks wel 3,5 uur reizen. Dat weigert zij. Mag de werkgever dan de loonbetaling stopzetten?
Een vrouw werkt sinds 1 september 2023 als
Rechtbank kan statuten van stichting wijzigen als stichting dat zelf niet kan
door Ariens | 1 januari 2025 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een stichting vindt dat haar doelstelling is achterhaald en wil dit veranderen in de statuten. Maar de statuten zelf verbieden zo’n wijziging. Dan kan de rechter uitkomst bieden.
Een stichting, die met een estafetteloop geld inzamelt, vraagt de
Aandeelhouder kan andere aandeelhouder dwingen aandelen over te dragen
door Ariens | 24 december 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als in een besloten vennootschap een onwerkbare situatie ontstaat, kan een aandeelhouder eisen dat een andere aandeelhouder zijn aandelen overdraagt. In deze zaak vechten moeder en zoon elkaar de tent uit. Maar wie krijgt uiteindelijk alle aandelen?
Onverzekerde werkgever moet schade werknemer vergoeden na bedrijfsongeval
door Ariens | 24 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer is als productiemedewerker in dienst bij een eenmanszaak die verse deegwaren zoals pasta produceert. Op een dag raakt hij bij het verwijderen van deegresten bekneld in een pastamachine, met een open breuk aan zijn arm en pols tot
Zwangerschap was niet de reden voor opzegging arbeidsovereenkomst
door Ariens | 17 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Binnen haar proeftijd van één maand, na enkele dagen werken, zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst met een vrouwelijke medewerker op. Zij beweert dat dit komt door haar zwangerschap.
Een vrouw solliciteert op de functie van junior
Klachten over ‘ongepast’ gedrag leiden niet tot ontbinding arbeidsovereenkomst
door Ariens | 10 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een inspecteur in dienst van de Nederlandse Staat maakt zich volgens zijn werkgever schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom vraagt de werkgever om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland
Uitgangspunt is dat winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders
door Ariens | 10 december 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als een vennootschap dividend wil uitkeren, beroepen twee aandeelhouders zich op hun vetorecht: zonder hun toestemming krijgt niemand dividend. De voorzieningenrechter vindt die houding niet redelijk.
De vennootschap drijft een onderneming die zich
Leidinggevende had niet zo snel mogen vragen naar ziekte van werknemer
door Ariens | 3 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Als een werknemer één dag ziek is, vraagt zijn leidinggevende al wat er aan de hand is. Dat is het begin van een verstoorde arbeidsverhouding, die de werknemer zijn baan kost.
Een docent werkt aan een mbo-opleiding voor
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort