Laat ons je daarbij helpen
Wij staan regelmatig werkgevers én werknemers bij in re-integratietrajecten die dreigen vast te lopen of al zijn vastgelopen. Werkgevers helpen we met advies, maar ook met het aanzeggen van loonsancties, zoals loonopschorting en loonstopzetting. Werknemers staan we bij met advies, onderhandelingen en – als dat nodig is – procedures.
Op deze pagina vertellen we je meer over de verplichtingen van de werkgever en de werknemer bij langdurig verzuim. Staat het onderwerp waar jij naar op zoek bent er niet bij? Wil je een concrete casus voorleggen of dreigen jullie vast te lopen in het re-integratietraject? Neem dan gerust contact met ons op.
Re-integratie: verplichtingen werkgever
Het uitgangspunt van de Wet verbetering poortwachter is dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor een snelle re-integratie. Dit brengt met zich mee dat zowel werkgever als werknemer verplichtingen hebben.
Zo is de werkgever verplicht om gedurende 2 jaar (104 weken) ziekte het loon van de zieke werknemer door te betalen. Ook geldt in deze periode een opzegverbod wegens ziekte. Daarnaast is de werkgever eindverantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding van de werknemer. Daarbij moet de werkgever zich laten bijstaan door een een BIG-geregistreerde bedrijfsarts of door een gecertificeerde arbodienst. De kosten hiervan zijn in principe voor rekening van de werkgever.
De werkgever moet ook het initiatief nemen om de arbeidsongeschikte werknemer te laten re-integreren. In eerste instantie binnen de eigen organisatie (spoor 1), in tweede instantie bij een andere werkgever (spoor 2).
Gedurende het gehele re-eintegratietraject is de werkgever – soms samen met de werknemer – verantwoordelijk voor het opstellen van een aantal documenten:
- Week 8 – Plan van aanpak
- Week 42 – Ziekmelding bij het UWV
- Week 52 – Eerstejaarsevaluatie
- Week 104 – Ontslagaanvraag bij het UWV
Tot slot is de werkgever ook verplicht om, als de werknemer niet meewerkt aan de re-integratie, passende maatregelen te nemen. Denk hierbij aan een loonopschorting of loonstopzetting. Doet de werkgever dit niet? Dan kan het UWV de werkgever een loonsanctie opleggen. Dit betekent dat de werkgever na 104 weken nog maximaal een jaar het loon van de zieke werknemer moet doorbetalen. Ook houdt hij gedurende deze periode de verplichting om de werknemer te re-integreren.
Re-integratie: verplichtingen werknemer
Ook de werknemer heeft een aantal verplichtingen als het gaat om re-integratie. Zo is de werknemer verplicht om op afspraken met de bedrijfsarts te verschijnen en moet hij actief meewerken aan zijn herstel en de re-integratie. Gedragingen die het herstel belemmeren of vertragen moet hij achterwege laten.
Daarnaast moet de werknemer actief meewerken aan verplichte onderdelen van het re-integratieproces, zoals het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak. Biedt de werkgever passend werk aan? Dan is de werknemer verplicht dit te accepteren. Zodra het einde van het tweede ziektejaar in beeld komt, moet de werknemer een WIA-aanvraag indienen.
Houdt de medewerker zich niet aan zijn re-integratieverplichtingen, bijvoorbeeld door niet mee te werken aan het plan van aanpak of door niet te verschijnen op het spreekuur van de bedrijfsarts? Dan kan de werkgever maatregelen nemen, zoals het opschorten of stopzetten van het loon.

‘Ze begrijpt de balans tussen menselijke zakelijke belangen’
‘Wij werken al jaren nauw samen met Margriet. Ik ben onder de indruk van haar ervaring en expertise. Haar nauwgezette aanpak en praktische adviezen, onder meer bij complexe re-integratietrajecten, hebben ons bedrijf meermaals geholpen. Een essentiële sparringpartner voor elke werkgever.’
Richard Witteveen, ondernemer
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Margriet Hille Ris Lambers | Arbeidsrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
