mw. mr. M. Hille Ris Lambers (Margriet) | 12 april 2019
MEERDERE MALEN NIET OP HET SPREEKUUR VAN DE BEDRIJFSARTS VERSCHIJNEN IS GROND VOOR ONTSLAG
Ondanks ernstig verwijtbaar ontslag, toch recht op transitievergoeding:
Feiten
Een werknemer van Friesland Campina meldt zich in juli 2015 ziek. Nog dezelfde maand krijgt hij van de werkgever twee officiële waarschuwingen omdat hij niet regelmatig contact houdt met zijn leidinggevende zoals het verzuimprotocol eist, tot drie keer toe een telefoongesprek afbreekt en een gesprek met de bedrijfsarts abrupt staakt toen zijn reïntegratie-verplichting aan de orde kwam. In oktober en november 2015 verschijnt de werknemer niet bij de bedrijfsarts na daartoe te zijn opgeroepen.
In juli 2017 heeft werknemer zijn (aangepaste) werkzaamheden hervat voor 5 x 3 uur per week. In november 2017 heeft werkgever de werknemer aangesproken op het feit dat hij in strijd met de afspraken geen contact opnam met de casemanager en telefonisch onbereikbaar was omdat hij zijn nieuwe telefoonnummer niet had doorgegeven. Daarnaast had werknemer zijn reïntegratie-werkzaamheden gestaakt, nadat de casemanager had aangegeven dat de collega van werknemer niet zijn aanspreekpunt was zoals werknemer meende. Werkgever heeft een loonsanctie opgelegd wegens schending van de reïntegratie-werkzaamheden.
In december 2017 verschijnt werknemer opnieuw niet bij de bedrijfsarts. Werkgever geeft hem een officiële waarschuwing waarin onder ander staat dat opnieuw niet verschijnen nadere arbeidsrechtelijke maatregelen tot gevolg kan hebben. Bij de oproep voor de bedrijfsarts in januari 2018 wordt werknemer gewaarschuwd dat niet verschijnen ontslag tot gevolg zal hebben. Werknemer verschijnt niet bij de bedrijfsarts.
Op verzoek van werkgever brengt het UWV in maart 2018 een deskundigenoordeel uit over de reïntegratie-inspanningen van de werknemer. Deze worden onvoldoende geacht. Ook wordt geoordeeld dat er geen medische beperkingen bestonden voor een bezoek aan de bedrijfsarts. Uit het rapport bij het deskundigenoordeel blijkt dat werknemer na 10 minuten uit het gesprek met de verzekeringsarts is gelopen.
Oordeel kantonrechter
Werkgever verzoekt ontslag op grond van artikel 7:669 lid 3 onder h: verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer en stelt daarbij dat zij van mening is dat het gaat om ernstig verwijtbaar handelen, op grond waarvan de werknemer geen transitievergoeding dient toe te komen.
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op de door werkgever aangevoerde grond maar oordeelt dat er geen sprake is van ernstige verwijtbaarheid omdat de werkgever het advies van de bedrijfsarts in november 2017 niet had opgevolgd. Dat advies hield in dat werkgever en werknemer op korte termijn met elkaar in gesprek dienden te gaan om een oplossing te vinden voor de situatie op het werk.
Oordeel hof
In tegenstelling tot de kantonrechter is het hof van mening dat het gegeven dat werknemer ondanks loonmaatregelen en waarschuwingen weigert om de bedrijfsarts te bezoeken aan te merken is als ernstig verwijtbaar handelen en dat dit in beginsel in de weg staat aan een aanspraak op een transitievergoeding.
In dit geval doet werknemer echter met succes een beroep op de hardheidsclausule van artikel 7:673 lid 8 BW. Op basis van dit artikel kan de rechter toch een transitievergoeding aan een werknemer toekennen als het niet toekennen ervan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Bij de totstandkoming van de Wet Werk en Zekerheid is bepaald dat er door rechters terughoudend omgegaan moet worden met dit artikel. Als voorbeeld wordt genoemd de situatie waarin een werknemer een relatief kleine misstap heeft begaan, na een langdurig dienstverband. In deze zaak was er sprake van zo’n lang dienstverband: de werknemer was al 38 jaar in dienst. Ook waren er, tot de werknemer ziek werd, nooit problemen geweest in de arbeidsrelatie. Verder werd door het hof meegewogen dat werknemer gedurende 7 maanden geen loon had ontvangen. Daarbij komt nog dat uit het rapport van de psychiater van werknemer bleek dat bij werknemer sinds 2015 een dusdanige geestelijke stoornis was ontstaan dat hij niet bij machte was geweest om adequaat te handelen. Het hof meende dat er daarom geen sprake was geweest van onwil, maar van onmacht. Vanwege de genoemde redenen achtte het hof het onaanvaardbaar indien werknemer geen transitievergoeding zou ontvangen, i.c. een bedrag van € 79.000,-.
mw. mr. M. Hille Ris Lambers (margriet)
arbeidsrecht | overeenkomstenrecht
Margriet heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht, richting privaatrecht en is beëdigd als advocaat in 2003. Margriet kan u op heldere en deskundige wijze bijstaan bij alle geschillen en vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht voor zowel ondernemers als particulieren.
Accountant informeerde voldoende over risico’s van verkoopovereenkomst
door Ariens | 8 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een holding verkoopt aandelen in een dochteronderneming en krijgt daarbij advies van een accountant. Als de holding te weinig voor de aandelen ontvangt, verwijt ze deze professional dat. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt echter dat de
Ongepaste opmerkingen over uiterlijk vrouwelijke collega: ten onrechte ontslagen
door Ariens | 8 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een leidinggevende was wel erg complimenteus over het uiterlijk van een vrouwelijke medewerker. Ongepast, vinden zowel de directie als de kantonrechter. Maar die laatste vindt een ontslag op staande voet te ver gaan.
Enkele maanden nadat een
Opstarttijd telecommedewerker is werktijd
door Ariens | 1 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
De tien minuten die een medewerker van een callcenter vóór zijn werktijd aanwezig moet zijn, is betaalde werktijd. Dat bepaalt de Hoge Raad in deze uitspraak.
Een callcenter verplicht haar werknemers om tien minuten voor aanvang van de
Geen wettelijke verplichting om faillissementsaanvraag te verkiezen boven turboliquidatie
door Ariens | 1 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In plaats van een faillissement aan te vragen, zet een wijnbar met financiële problemen in op een turboliquidatie. Dat gaat de verhuurder van de wijnbar te ver – maar hij verliest zijn zaak bij de rechtbank.
Een bedrijf verhuurt voor vijf jaar een
Joint opsteken tijdens Teams-overleg: ontslag op staande voet
door Ariens | 24 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een man werkt als managing director bij een bedrijf dat zich bezighoudt met internationaal goederenvervoer. Op een dag neemt hij deel aan een Teams-vergadering. Het eerste deel gebeurde vanuit zijn auto, omdat hij onderweg was van Schiphol naar huis.
Koper moet restant aankoopprijs aandelen aan verkoper betalen
door Ariens | 24 september 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een aandeelhouder verkoopt alle aandelen in zijn bedrijf aan een geïnteresseerde koper. De koper en de verkoper spreken een aankoopsom af van € 50.000. De koper weigert uiteindelijk het volledige aankoopbedrag te voldoen. De verkoper
Werkgever niet aansprakelijk voor overlijden werknemer door blauwe plek na werkincident
door Ariens | 17 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer loopt op zijn werk een blauwe plek op en overlijdt binnen zes dagen als gevolg van een infectie aan die plek. De vrouw van de overleden werknemer vindt dat de werkgever aansprakelijk is. De kantonrechter van de rechtbank
Wie handelt wordt geacht dit voor zichzelf te doen – en niet namens zijn bedrijf
door Ariens | 17 september 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een tuinman verricht werkzaamheden op het privéadres van een bestuurder van een bedrijf. Het is onduidelijk of het bedrijf de rekening moet betalen, of de bestuurder in persoon.
Een man voert op basis van een mondelinge overeenkomst
Spijt van meerdere keren opzeggen baan? Toch einde dienstverband
door Ariens | 10 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een directiesecretaresse laat op haar tweede en derde werkdag weten ermee te willen stoppen. Als de werkgever de opzegging bevestigt, krabbelt zij terug. Mag ze haar baan behouden of is het daarvoor te laat?
Op haar eerste werkdag als
Studiekostenbeding blijft overeind: werknemer moet bij vertrek studiekosten deels terugbetalen
door Ariens | 3 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
De arbeidsovereenkomst van een pedagogisch medewerker wordt niet verlengd. Haar werkgever, een bedrijf in de kinderopvang, houdt betaalde studiekosten in op de verschuldigde transitievergoeding. De werknemer eist een deel daarvan terug bij de
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort