Wet vaste huurcontracten
Van 1 juli 2016 tot 1 juli 2024 was de Wet doorstroming huurmarkt 2015 van toepassing, en was het mogelijk om tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten met een maximale duur van 2 jaar. Sinds 1 juli 2024 is aan deze mogelijkheid een einde gekomen, door de inwerkingtreding van de Wet vaste huurcontracten. Sinds deze datum zijn vaste huurcontracten weer de norm.
Doel van de de Wet vaste huurcontracten is om tot een betere bescherming van de positie van de huurder te komen. Over huurbescherming en de opzegmogelijkheden van een verhuurder lees je hier meer.
Uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten
In sommige gevallen is het nog wel mogelijk om een tijdelijk huurcontract af te sluiten. In het ‘Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst’ zijn namelijk categorieën huurders opgenomen met wie nog wel een tijdelijke huurovereenkomst kan worden gesloten. Dit zijn:
- Studenten die tijdelijk woonruimte huren in een andere gemeente dan waar zij wonen.
- Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie hun woonruimte tijdelijk moeten verlaten.
- Huurders die uit een maatschappelijke opvang komen of in een sociale noodsituatie verkeren.
- Huurders met wie de verhuurder een zogenaamde tweede-kans-huurovereenkomst aangaat.
- Wezen en nabestaanden (tussen de 16 en 27 jaar) van de overleden huurder.
- Gescheiden ouders met minderjarige kinderen die in de nabijheid van de kinderen willen blijven wonen.
- Personen die voor hun werk tijdelijk op een van de Waddeneilanden verblijven.
- Vergunninghouders die direct uit een COA opvanglocatie komen en woonruimte huren in afwachting van definitieve huisvesting.
Huurcontracten van vóór 1 juli 2024
Heb jij voor 1 juli 2024 een tijdelijk huurcontract getekend? Dan is dit huurcontract gewoon geldig en loopt het in principe vanzelf (‘van rechtswege’) af op de afgesproken datum. In dat geval moet de verhuurder je wel minimaal 3 maanden en uiterlijk 1 maand voor die datum informeren over de komende einddatum. Doet hij dat niet? Dan wordt de huur voor onbepaalde tijd verlengd.
Huurcontracten van ná 1 juli 2024
Heb jij na 1 juli 2024 een huurcontract getekend? Dan moet dit een overeenkomst voor onbepaalde tijd zijn. Heb jij na deze datum nog een overeenkomst voor bepaalde tijd getekend? Dan valt dit contract toch onder de Wet vaste huurcontracten (en heb je dus eigenlijk een contract voor onbepaalde tijd). Waarschijnlijk zal dit pas gaan spelen tegen de einddatum van het contract. Neem als je hier vragen over hebt gerust contact met ons op.
Wet betaalbare huur
Naast de Wet vaste huurcontracten is op 1 juli 2024 ook de Wet betaalbare huur in werking getreden. Deze wet geldt alleen voor huurovereenkomsten die op of na 1 juli 2024 zijn gesloten. Met deze wet is er een middensector van huurwoningen geïntroduceerd, waarvoor het Woningwaarderingsstelsel ook is gaan gelden. Het gaat om huurwoningen met een puntentelling tussen de 144 en 186 punten. Voor deze woningen geldt sinds 1 juli 2024 een huurprijs van minimaal € 879,67 en maximaal € 1.157,95. Bovendien hebben huurders in deze middensector nu ook toegang tot de Huurcommissie.
Hoe kunnen wij je helpen?
Ben jij verhuurder of een huurder en heb je een vraag over jouw huurcontract? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag. Voor vragen waarvoor je ook terechtkunt bij de Huurcommissie verwijzen we je graag naar de website van de Huurcommissie.

‘Erwin is nuchter en duidelijk’
‘Ik ben blij dat we in een complexe contractuele kwestie voor Erwin hebben gekozen. Hij heeft ons bedrijf uitstekend bijgestaan. Zijn scherpe analyses en doelgerichte strategie hebben geleid tot een effectieve oplossing. Ik waardeer zijn transparante communicatie en nuchtere benadering.’
Arianne Nootenboom, ondernemer
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Erwin Jonker | Huurrecht I Ondernemings- & contractenrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
