Ouderschapsplan
Tijdens een relatie is het vanzelfsprekend om over de kinderen te overleggen en samen beslissingen te nemen. Als je uit elkaar bent, is dit vaak een stuk minder vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat de verhoudingen zijn verslechterd en de communicatie moeizaam verloopt, maar vaak is ook niet helemaal duidelijk waarover je allemaal moet overleggen.
Daarom zijn jullie, als jullie uit elkaar gaan en minderjarige kinderen hebben, verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen en (in de meeste gevallen) aan de rechter voor te leggen. In het ouderschapsplan moeten jullie vastleggen hoe jullie de zorg en opvoeding van de kinderen in de toekomst gaan regelen. Zo moeten jullie hierin in ieder geval afspraken opnemen over:
- De verdeling van de zorgtaken (zorgregeling) of de omgang met de kinderen (omgangsregeling).
- De manier waarop jullie elkaar informeren over ontwikkelingen en elkaar raadplegen over belangrijke beslissingen, zoals de schoolkeuze, een verhuizing en medische behandelingen.
- Hoe jullie de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen gaan verdelen (kinderalimentatie).
Naast deze verplichte onderdelen kunnen jullie ervoor kiezen om nog meer afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Zo kunnen jullie ook afspraken maken over vakanties, feest- en verjaardagen, opvoedregels (zoals bedtijden of huiswerk), het contact met beide families, breng- en haaltijden en evaluatiemomenten.
Gezag
Als ouder met gezag heb je het recht en de plicht om je kind op te voeden en te verzorgen en daarbij belangrijke beslissingen te nemen. Zo mag je beslissen over de schoolkeuze van je kind en mag je toestemming geven voor medische behandelingen. Gezag krijg je niet zomaar. Althans de moeder wel, zij krijgt het gezag automatisch bij de geboorte. Tot 1 januari 2023 kregen vaders die met de moeder waren getrouwd of een geregistreerd partnerschap hadden én het kind hadden erkend, automatisch het gezamenlijk gezag. Maar vaders die niet waren getrouwd of een geregistreerd partnerschap hadden met de moeder, moesten het kind eerst erkennen en daarna gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Als de moeder hier niet aan meewerkte, moest de vader een procedure starten bij de rechtbank.
Sinds 1 januari 2023 geldt nieuwe regelgeving: ongehuwde of niet-geregistreerde vaders en duomoeders die na deze datum een kind erkennen krijgen in principe ook automatisch gezamenlijk gezag.
In de praktijk zien wij vaak dat als stellen uit elkaar gaan, er vragen of problemen spelen rondom gezag. Bijvoorbeeld omdat men is vergeten om gezamenlijk gezag aan te vragen, of niet wist dat dit moest. Of omdat de ene ouder na de scheiding niet meer met de andere ouder wil overleggen over belangrijke beslissingen, en dus niet langer wil dat de ander ook gezag heeft. Of omdat men denkt dat kinderen vanaf 12 jaar belangrijke beslissingen zélf mogen nemen. Rondom dit onderwerp leven veel misverstanden. Het is dus belangrijk om informatie en advies in te winnen als jij met dit soort vragen zit. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Hoe kunnen wij je helpen?
Hebben jullie hulp nodig bij het opstellen of wijzigen van een ouderschapsplan? Of hebben jullie vragen over het recht op omgang, gezag of kinderalimentatie? Neem dan gerust contact met ons op, we staan voor je klaar!

‘Miranda is attent, zorgzaam en realistisch
‘Miranda’s nuchtere maar warme aanpak hielp ons door een onrustige en emotionele periode. Ze dacht mee over praktische oplossingen voor de kinderen en hield steeds het grotere plaatje in het oog. Een advocaat die echt het verschil maakt en meer doet dan alleen het juridische werk.’
Janneke Suickerbuijck
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Miranda Hoogerdijk | Familierecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
