Ondertoezichtstelling (OTS)
De Raad voor de Kinderbescherming kan bij de kinderrechter een verzoek indienen om jouw kind(eren) onder toezicht van een gecertificeerde instelling te stellen. De rechter zal dan toetsen of:
- een OTS noodzakelijk is om een acute en ernstige bedreiging in de ontwikkeling van je kind(eren) weg te nemen, en
- of vrijwillige hulpverlening niet (meer) voldoende is.
Dit kan het geval zijn als er zorgen zijn over jouw verzorging of opvoeding, of als je kind(eren) zelf ernstige problemen hebben of veroorzaken.
Als de rechter dit verzoek toekent betekent dit dat een gecertificeerde instelling (zoals de Jeugdbescherming, Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering, of de William Schrikker Jeugdbescherming en Jeugdreclassering) een medewerker zal aanwijzen als jeugdbeschermer (gezinsvoogd). Deze jeugdbeschermer zal toezicht gaan houden op je kind(eren) en jullie hulp en steun bieden. Beslissingen over je kind(eren) mag je dan voortaan alleen nog in overleg met de jeugdbeschermer nemen.
Een OTS kan worden uitgesproken voor de duur van maximaal één jaar en steeds met maximaal één jaar worden verlengd. Een OTS stopt automatisch als een kind 18 jaar wordt. Uitgangspunt van de OTS is dat je kind(eren) thuis blijft/blijven wonen.
Gedwongen uithuisplaatsing
Als blijkt dat je kind(eren) er niet bij gebaat is/zijn om thuis te blijven wonen, de zorgen thuis niet voldoende kunnen worden weggenomen of het noodzakelijk is om onderzoek te doen naar de lichamelijke of geestelijke gesteldheid van je kind(eren), kan de rechtbank ook beslissen tot een gedwongen uithuisplaatsing. In dat geval zal/zullen je kind(eren) tijdelijk ergens anders wonen. Dit kan bij familie zijn, maar ook in een (gesloten) instelling of bij een pleeggezin. Tijdens de uithuisplaatsing krijg je hulp en steun, en zal er worden gekeken of thuis wonen na verloop van tijd weer mogelijk is.
Een uithuisplaatsing kan worden afgegeven voor de duur van maximaal één jaar, en in combinatie met een OTS steeds met maximaal één jaar worden verlengd. Een gedwongen uithuisplaatsing stopt in principe als een kind 18 jaar wordt, maar afhankelijk van waar je kind is geplaatst, kan de termijn (vrijwillig) worden verlengd tot het kind 21 of 23 jaar is.
Hoe kunnen wij je helpen?
Zowel de OTS als een gedwongen uithuisplaatsing kan alleen door een rechter worden uitgesproken. Voordat de rechter een uitspraak doet, zal er een zitting plaatsvinden. Tijdens die zitting krijg jij als ouder de gelegenheid om je mening te geven. Dit mag je trouwens ook schriftelijk doen.
Bij Ariëns advocaten snappen we dat een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing ingrijpend is. Dat je je misschien wel schaamt. En dat je je in zo’n traject machteloos kunt voelen. Daarom is het belangrijk om altijd advies in te winnen over je rechten en plichten, en je te laten voorlichten over de kansen en mogelijkheden.
Onze advocaten staan je graag bij als voor jouw kind een verzoek tot ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing is ingediend. Zo kunnen wij:
- Beoordelen of het mogelijk is om de OTS vroegtijdig te laten beëindigen.
- Het verzoek beoordelen en uitzoeken of een OTS of uithuisplaatsing kan worden voorkomen;
- Beoordelen of het mogelijk is om de duur van de gevraagde OTS of uithuisplaatsing in te korten;
- Je helpen om jouw verhaal op papier te zetten en je bijstaan tijdens de zitting bij de rechter;
- Hoger beroep instellen als je het niet eens bent met een beslissing van de rechter;
- Beoordelen of het mogelijk is om de OTS vroegtijdig te laten beëindigen.

‘Miranda is attent, zorgzaam en realistisch’
‘Miranda’s nuchtere maar warme aanpak hielp ons door een onrustige en emotionele periode. Ze dacht mee over praktische oplossingen voor de kinderen en hield steeds het grotere plaatje in het oog. Een advocaat die echt het verschil maakt en meer doet dan alleen het juridische werk.’
Janneke Suickerbuijck
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Miranda Hoogerdijk | Familierecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
