Oplevering
De oplevering van een bouwproject bestaat in vrijwel alle gevallen uit de volgende stappen, al zien we in de praktijk dat er vooral bij kleinere projecten iets minder formeel mee wordt omgegaan.
- Als de aannemer denkt klaar te zijn met het project, geeft hij bij de opdrachtgever aan dat het werk klaar is om opgeleverd te worden.
- Vervolgens moeten de opdrachtgever en de aannemer het werk samen inspecteren. De opdrachtgever mag het werk ook zelf inspecteren. Op grond van de meeste in de bouw gebruikte algemene voorwaarden (zoals de AVA Zakelijk 2023, de AVA Consumenten 2023 of de UAV 2012) heeft de opdrachtgever hiervoor een termijn van 8 dagen. Reageert de opdrachtgever niet binnen die termijn of neemt de opdrachtgever het werk al in gebruik? Dan geldt het werk als opgeleverd. Worden tijdens de oplevering geen gebreken geconstateerd? Dan kan de opdrachtgever het werk accepteren. Worden er tijdens de oplevering wel gebreken geconstateerd? Dan worden deze vermeld op een lijst (het proces-verbaal van oplevering). De opdrachtgever kan het werk dan onder voorbehoud van herstel accepteren of weigeren.
- Afhankelijk van de uitkomst van stap 2 krijgt de aannemer de gelegenheid om de geconstateerde gebreken te herstellen, waarna opnieuw een inspectie van het werk plaatsvindt.
- Zodra de opdrachtgever het werk accepteert, geldt het werk als opgeleverd. Vanaf dat moment draagt de opdrachtgever het risico voor het werk.
Het kan natuurlijk zijn dat er na de oplevering alsnog gebreken worden geconstateerd. Hierover vind je hier meer informatie.
Opleveringsgeschillen
In de praktijk zien we vaak dat de oplevering tot geschillen leidt. Bijvoorbeeld als de aannemer vindt dat hij klaar is, maar de opdrachtgever het daar niet mee eens is. En de betaling van de laatste termijn dus uitblijft. Of omdat partijen het niet eens worden over de vraag of iets een gebrek is en dus door de aannemer hersteld moet worden. Of omdat er geen proces-verbaal van oplevering is opgemaakt en dus niet duidelijk wat er is gemeld en wat niet.
Hoe kunnen wij je helpen?
De advocaten van Ariëns hebben veel ervaring met geschillen in het bouwrecht, waaronder opleveringsgeschillen. Wij staan zowel opdrachtgevers als (onder)aannemers bij en kennen dus beide kanten van de medaille. Deze kennis en ervaring kunnen we in jouw voordeel gebruiken. Neem dus gerust contact met ons op als er een geschil dreigt te ontstaan over de oplevering van jouw bouwproject. We helpen je graag.

‘Chantal stelt je op je gemak en neemt de tijd’
‘Het was voor mij de eerste keer dat ik met een advocaat te maken kreeg; ik vond het spannend. Maar Chantal stelde me al bij de eerste ontmoeting heel erg op mijn gemak. Ze nam de tijd en gaf veel goede tips en adviezen. Daardoor verliep het proces heel soepel en snel. Ik had me geen betere advocaat kunnen wensen.’
Sarina Meeuwisse
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Chantal Beens | Familierecht I Bouwrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
