mw. mr. N.C. Bouman-de Vos (Nicole) | 2 maart 2018
Trouwen in algehele gemeenschap van goederen: zóóó 2017
De algehele gemeenschap van goederen door huwelijk of geregistreerd partnerschap bestaat niet meer, althans niet meer automatisch voor mensen die op of na 1 januari 2018 huwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Voor diegenen die dit wel willen, kan dit wel, maar dan dienen zij dit overeen te komen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris.
Kort gezegd geldt voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen tot 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden dat er sprake is van een algehele gemeenschap van goederen, een allesomvattende gemeenschap bestaande uit voorhuwelijks vermogen (bezittingen en schulden) en tijdens het huwelijk verkregen vermogen. Schenkingen en erfenissen vielen hier ook in tenzij de schenker bij de schenking of erflater in het testament had bepaald dat dit niet het geval was met een zogehete ‘uitsluitingsclausule’. Ook vielen verknochte goederen en schulden er buiten, maar hiervan is slechts zelden sprake.
Voor nieuwe huwelijken en geregistreerde partnerschappen geldt een beperkte gemeenschap. Voorhuwelijks vermogen valt voortaan buiten de gemeenschap en ook erfenissen en schenkingen vallen nu automatisch buiten de gemeenschap.
In- en uitsluitingsclausule
Als de schenker of erflater het anders wil, dan dient dit expliciet te worden bepaald met een ‘insluitingsclausule’. Echtgenoten kunnen in huwelijkse voorwaarden de werking van een insluitingsclausule echter omgedaan maken. Dit in tegenstelling tot een uitsluitingsclausule die wel dwingend is en niet door de echtgenoten/geregistreerd partners kan worden overruled. Om deze reden is een uitsluitingsclausule in een testament nog steeds van belang om te voorkomen dat erfenissen als gevolg van afspraken in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden ondanks het nieuwe huwelijksvermogensrecht toch tot de gemeenschap gaan behoren. Bovendien is de uitsluitingsclausule nog van belang als de erfgenamen of begiftigden voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen zijn gehuwd. Daarnaast blijft het nodig dat als in huwelijkse voorwaarden is bepaald dat in het geval van verrekenbedingen erfenissen en schenkingen in de verrekening betrokken dienen te worden of als er sprake is van een verrekenbeding ‘alsof’ men in gemeenschap van goederen is gehuwd (finaal verrekenbeding) en het huwelijk voor 2018 is gesloten en voor de uitleg van het beding gekeken dient te worden naar het oude huwelijksvermogensrecht.
Voorhuwelijkse vermogen
Ten aanzien van voorhuwelijks vermogen is van belang dat dit wel in de gemeenschap valt als het gaat om gezamenlijk voorhuwelijks vermogen. Hadden samenwoners al een gezamenlijke koopwoning, dan valt deze dus ook in de huwelijksgoederengemeenschap. Let wel: hadden de samenwoners gekozen voor een afwijkende eigendomsverhouding van bijvoorbeeld 70/30 dan wordt de verhouding door het aangaan van het huwelijk 50/50. Wil men de oude eigendomsverhouding in stand laten, dan zijn huwelijkse voorwaarden aangewezen.
Voorhuwelijkse onderneming
Een andere nuance op het voorhuwelijkse vermogen betreft de voorhuwelijkse onderneming. De onderneming blijft in het nieuwe recht weliswaar privé, maar voor zover arbeid van de ondernemer zorgt voor een waardestijging van de onderneming dient de ondernemer aan de gemeenschap een redelijke vergoeding te betalen voor de kennis, vaardigheden en arbeid die hij/zij voor de privé onderneming heeft aangewend. De redelijke vergoeding betreft een open norm. Hoe de omvang van de vergoeding dient te worden bepaald is echter in de wet niet uitgewerkt en dient in de rechtspraktijk te worden bepaald.
Schenkingen
Waar er voorheen in theorie (bij schenkingen en/of erfenissen) sprake was van een gemeenschap en 1 a 2 privé vermogens, zijn er nu per definitie naast de gemeenschap nog 2 privé vermogens. Het is dus zaak een goede administratie bij te houden van de diverse vermogens. Indien niet kan worden bewezen dat een goed tot een privé vermogen behoort, wordt het geacht gemeenschappelijk te zijn.
Schulden
Met het oog op schulden is het nu beter geregeld. Iemand kan niet ineens meer verrast worden met door de ander bij het aangaan van het huwelijk meegenomen schulden. Alleen de laatste is aansprakelijk voor de schulden. Schuldeisers kunnen wel verhaal zoeken op goederen die behoren tot de gemeenschap, maar kunnen vervolgens slechts verhalen op 50 % van de opbrengsten van de verkochte goederen. De andere helft komt privé toe aan de echtgeno(o)t(e) van de schuldenaar. Deze echtgeno(o)t(e) heeft ook het recht, ter voorkoming van verkoop, de goederen voor 50 % van de waarde over te nemen. De goederen vallen vervolgens in het privévermogen. Scheiding met privé vermogens is ook goed kenbaar als het gaat om gemeenschapsschulden. Privé goederen kunnen door schuldeisers niet worden uitgewonnen als er gemeenschapsgoederen kunnen worden aangewezen die voldoende verhaal bieden.
Overgangsrecht
Tot slot een enkele opmerking over het overgangsrecht. Voor oude gemeenschappen blijven de oude regels gerespecteerd, hiervoor geldt een eerbiedigende werking van het oude recht. Dit geldt overigens niet voor de nieuwe regel van de redelijke vergoeding bij een onderneming, deze regel geldt ook voor oude huwelijken. De overige nieuwe regels gelden voor gemeenschappen die op of na 1 januari 2018 ontstaan. Het gaat dan vooral om nieuwe huwelijken of geregistreerd partnerschappen. Dit geldt echter bijvoorbeeld ook voor mensen die al eerder waren gehuwd op huwelijkse voorwaarden, maar de uitsluiting van de gemeenschap na 1 januari 2018 opheffen. Echter, voor mensen die onder het oude recht zijn gehuwd, vervolgens scheiden en later weer hertrouwen, gelden weer de regels van het oude recht.
Heeft u verder vragen over de impact van de nieuwe regels op uw huwelijk of (aanstaande) echtscheiding? Neem dan contact op met een van de ervaren familierechtadvocaten van Ariëns Advocaten.

mw. mr. N.C. bouman-de vos (nicole)
familierecht | erfrecht | overeenkomstenrecht
Nicole is in 2005 in twee studies, Nederlands Recht en Notarieel Recht, afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij bij een rechtswinkel gewerkt waar de liefde voor het vak is ontstaan. Sedert 2011 is zij werkzaam bij Ariëns Advocaten Amersfoort.
Welke vennoot mag vennootschap onder firma voortzetten na conflict?
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 19 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Twee vennoten willen hun bedrijf beëindigen. Beiden willen de zaak voortzetten zonder de ander. De rechtbank Rotterdam besliste wie dat mag doen.
Twee mannen gaan een vennootschap onder firma (vof) met elkaar aan. Zij exploiteren een bakkerij en
Dag van de scheiding
door stylettodesign | 12 september 2023 | Advocaten, Ariens Advocaten, Familierecht | 0 reacties
15 september 2023 is het de dag van de scheiding. Deze dag staat -kort gezegd- in het teken van goede begeleiding van mensen die gaan scheiden.
Schorsing van bestuurder is ingrijpende, maar tijdelijke maatregel
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 12 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een echtpaar dat een eigen vennootschap bestuurt – dat kan goed gaan tot er huwelijksproblemen ontstaan. In deze zaak wilden beiden dat de ander als bestuurder werd geschorst. De vrouw trekt aan het langste eind.
Een man en een vrouw die met elkaar
Bedrijf dat onrechtmatige hinder veroorzaakt, kan de portemonnee trekken
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 6 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Bedrijven mogen hun buren niet hinderen met te veel lawaai. Is die hinder onrechtmatig, dan kan dat serieuze financiële consequenties hebben, zoals deze supermarkt ontdekte.
Een man woont met zijn gezin in een appartement boven een supermarkt. Hij
Jaarrekening geeft niet het vereiste inzicht, gebreken moeten worden hersteld
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 29 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een jaarrekening moet volgens normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd een zodanig inzicht geven dat een verantwoord oordeel mogelijk is over het vermogen, het resultaat en, voor zover de aard van de jaarrekening
Franchiseovereenkomst kan eindigen met wederzijdse goedkeuring
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 22 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een overeenkomst kan worden opgezegd, ook tussentijds, als beide contractspartijen daarmee instemmen. Ook al worden zij het nadien niet eens over de precieze voorwaarden van de beëindiging.
Zo’n kwestie kwam aan de orde toen een vrouw met haar
Bestuurder vraagt tevergeefs om schorsing vermeend besluit van medebestuurder
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 16 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een bestuurder van een bedrijf wil dat een besluit van een medebestuurder wordt geschorst, nadat haar de bevoegdheid is ontnomen om de vennootschap zelfstandig als algemeen bestuurder te vertegenwoordigen. Volgens haar heeft de medebestuurder
Niet eerlijk zijn tegen rechter kan heel duur uitvallen
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 8 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In de wet is de waarheidsplicht opgenomen: in een procedure bij de rechtbank moeten procespartijen de rechter volledig en naar waarheid informeren. Doen ze dat niet, dan kan de rechtbank een financiële sanctie opleggen.
Twee mannen houden ieder 50%
Vennoot moet geld terugstorten na beëindiging vof-activiteiten
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 1 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als een van de vennoten van een vennootschap onder firma (vof) niet verder wil met de activiteiten van die vof en een eigen bedrijf wil starten, kan een conflict ontstaan. Dat blijkt uit een rechtszaak bij de rechtbank Midden-Nederland over twee
Taxicoöperatie mocht lidmaatschap van chauffeur niet opzeggen
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 25 juli 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Het bestuur van een coöperatie kan een lid
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort