Hoe kunnen wij je helpen?
De familierechtadvocaten van Ariëns combineren jarenlange ervaring met een persoonlijke aanpak, waarbij we uiteraard ook de zakelijke kant niet uit het oog verliezen. We nemen de tijd om te luisteren en jouw specifieke situatie en wensen te doorgronden. Om daarna de te nemen stappen door te spreken en je stap voor stap door het proces te begeleiden.
Echtscheiding
Als je getrouwd bent en gaat scheiden, is het belangrijk om de gevolgen van die scheiding goed te regelen. Daarvoor moeten jullie verschillende onderwerpen met elkaar bespreken, zoals:
- Wie er in de woning blijft wonen.
- De verdeling van de gezamenlijke bezittingen en schulden. Hierbij is het van belang of jullie huwelijkse voorwaarden hebben of in (beperkte) gemeenschap van goederen zijn getrouwd.
- Als er kinderen zijn: een zorgregeling en de invulling van het ouderschapsplan.
- Partneralimentatie en, als er kinderen zijn, kinderalimentatie.
- De verdeling van het pensioen.
Er zijn meerdere manieren om te scheiden, bijvoorbeeld via mediation of een gezamenlijke advocaat. Als jullie hiervoor kiezen, maken jullie gezamenlijk afspraken over bovenstaande onderwerpen. Die afspraken leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant en, als er kinderen zijn, een ouderschapsplan. Deze documenten sturen jullie samen met het echtscheidingsverzoek naar de rechtbank, die vervolgens de scheiding zal bekrachtigen.
Als overleg niet (goed) meer mogelijk is, kunnen jullie er ook voor kiezen om allebei een eigen advocaat in de arm te nemen. Zij zullen dan ook proberen om in onderling overleg afspraken te maken. Als dat voor bepaalde onderwerpen niet (meer) mogelijk is, leggen de advocaten deze onderwerpen in de echtscheidingsprocedure aan de rechter voor, waarna de rechter beslist.
Ontbinding geregistreerd partnerschap
De ontbinding van een geregistreerd partnerschap lijkt sterk op een echtscheiding. Dit betekent dat jullie dezelfde zaken moeten bespreken en regelen. Ook zullen jullie hiervoor in veel gevallen naar de rechter moeten.
Alleen als er geen minderjarige kinderen zijn en jullie het met elkaar eens zijn over de afspraken rondom de beëindiging van het geregistreerd partnerschap, kan een gerechtelijke procedure achterwege blijven. In dat geval kunnen jullie een beëindigingsovereenkomst laten opstellen door een advocaat of notaris.
Ontbinding samenlevingscontract & beëindiging samenwoning
Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet te trouwen. Als zij besluiten om uit elkaar te gaan, kan het afwikkelen van de samenwoning complex zijn. Zeker als er kinderen zijn, en een koophuis en/of vermogen. In de wet staan namelijk geen aparte regels voor hoe samenwoners dit soort zaken moeten regelen.
Als er een samenlevingscontract is, staan daar als het goed is wel afspraken in hoe de goederen en het vermogen verdeeld moeten worden. Soms zijn hierin ook afspraken gemaakt over pensioen en zelfs alimentatie. Hebben jullie geen samenlevingscontract of zijn bepaalde afspraken hierin niet opgenomen? Dan moeten jullie daar zelf nog over beslissen. Jullie hebben hierbij veel vrijheid. Het is wel aan te raden hier advies over in te winnen en de gemaakte afspraken goed vast te laten leggen.
Als jullie minderjarige kinderen hebben en ook gezamenlijk het gezag over die kinderen hebben, is het advies om een ouderschapsplan op te stellen, omdat dit in de toekomst onduidelijkheid voorkomt. Hierin nemen jullie de afspraken op over de kinderen. Anders dan bij een echtscheiding of de ontbinding van een geregistreerd partnerschap, is het niet verplicht om dit plan op te stellen.
Scheiden en een onderneming
Als een van de partners een eigen onderneming heeft, maakt dit de echtscheiding vaak nog complexer. Ook zijn er dan vaak zorgen over de consequenties van de echtscheiding voor de onderneming, zeker als het gaat om de verdeling van het vermogen of het pensioen en/of de vaststelling van de hoogte van partneralimentatie.
In dit soort gevallen is het aan te raden om je te laten bijstaan door specialisten in het familierecht, die ervaring hebben met de waardering van aandelen en het bedrijfsvermogen, de verschillende uitkoopmogelijkheden, het vaststellen van alimentatieverplichtingen en de verdeling van in de onderneming opgebouwd pensioen. Die specialisten vind je bij Ariëns Advocaten.

‘Chantal stelt je op je gemak en neemt de tijd’’
‘Het was voor mij de eerste keer dat ik met een advocaat te maken kreeg; ik vond het spannend. Maar Chantal stelde me al bij de eerste ontmoeting heel erg op mijn gemak. Ze nam de tijd en gaf veel goede tips en adviezen. Daardoor verliep het proces heel soepel en snel. Ik had me geen betere advocaat kunnen wensen.’
Sarina Meeuwisse
Ariëns Amersfoortse Advocaten
We nemen je tijd serieus
Je zit niet te wachten op ellenlange memo’s vol juridische mitsen en maren. Je wilt snel weten waar je aan toe bent. Procederen? Natuurlijk, als het moet. Maar als het mogelijk is zoeken we liever een praktische oplossing.
Geen doekjes tegen het bloeden
Tegen de wederpartij zeggen we waarop het staat; zo gaan we ook met jou om. Heb je iets niet zo goed aangepakt? Of geen sterke zaak? Dan hoor je dat van ons. En kijken we samen naar de best mogelijke oplossing.
Duidelijkheid staat voorop
Juridische zaken zijn complex en soms ook emotioneel beladen. We begrijpen dat je je daardoor overweldigd kunt voelen. Maar je staat er niet alleen voor. We vertellen je altijd duidelijk wat je kunt verwachten en wat we gaan doen.
Laten we praten
Mr. Chantal Beens | Familierecht I Bouwrecht
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van ons wekelijks spreekuur om ons te vertellen wat er aan de hand is.
