Versnelde invoering nieuw ontslagrecht per 1 juli 2015
U bevindt zich hier: home > privacyverklaring
mr. B. Cornelissen (Bernard) | 22 oktober 2013
Versnelde invoering nieuw ontslagrecht per 1 juli 2015
VVD, PvdA, D66, CU en SGP hebben op 11 oktober 2013 een akkoord bereikt over de begroting 2014. Daarbij zijn – nog steeds – de afspraken uit het Sociaal Akkoord van 11 april 2013 uitgangspunt, maar wordt een aantal maatregelen versneld ingevoerd. Dit blijkt uit een brief van de Minister van Financiën aan de voorzitter van de Tweede Kamer dd. 11 oktober 2013.
De belangrijkste wijzigingen op een rij:
- Het gewijzigde ontslagrecht wordt ingevoerd per 1 juli 2015 in plaats van 1 januari 2016. Het duale ontslagstelsel blijft ook na 1 juli 2015 gehandhaafd. Ontslagen wegensbedrijfseconomische redenen gaan voortaan via het UWV. Alle overige ontslagen lopen via de Kantonrechter. De ontslagroute – opzegging na toestemming van het UWV of ontbinding door de kantonrechter – wordt dus voortaan bepaald door de ontslagreden.
- Bij een dienstverband van twee jaar of langer dient de werkgever een verplichte transitievergoeding te betalen, die gemaximeerd wordt op EUR 75.000,= of een jaarsalaris als dat hoger is. De transitievergoeding bedraagt over de eerste 10 dienstjaren één derde van een maandsalaris per dienstjaar, en vanaf de jaren na het 10e dienstjaar een half maandsalaris per dienstjaar.Wanneer een werkgever zich heeft ingespannen voor werk-naar-werktraject, individueel of collectief, dan mag dit verrekend worden met de transitievergoeding.
- Er wordt onderscheid gemaakt tussen een transitievergoeding voor iedereen bij (onvrijwillig) einde dienstverband en een ontslagvergoeding als correctie op deze transitievergoeding. Als het ontslag ernstig verwijtbaar is aan de werkgever, wordt de ontslagvergoeding hoger, is de werknemer ernstig verwijtbaar dan wordt de ontslagvergoeding lager.
- De mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden en WW-veilig te beëindigen blijft gehandhaafd. Er wordt een “bedenktijd” ingevoerd van twee weken. Binnen deze termijn kan de werknemer alsnog op zijn keuze om in te stemmen met ontslag terugkomen.
- Hoger beroep wordt mogelijk is, zowel bij de UWV-route (bij een ontslag wegens economische redenen) als bij een ontslag via de Kantonrechter.
- De wijziging van de zogeheten ketenregeling wordt eveneens versneld, te weten op 1juli 2014 ingevoerd. Vanaf dat moment mogen nog slechts maximaal 3 tijdelijke contracten in 2 jaar worden gesloten. Voortaan is een onderbreking van meer dan 6 maanden (nu: meer dan 3 maanden) nodig om de keten te doorbreken. Werknemers komen dus vanaf 1 juli 2014 eerder in aanmerking voor een vast contract.
- De duur van de WW-uitkering wordt verlaagd met ingang van 1 januari 2015 verlaagd naar maximaal 12 maanden. Al na zes maanden (nu 12 maanden) wordt voor WW-ers alle arbeid als “passend” aangemerkt.
Zoals ik al eerder in deze rubriek opmerkte, is het maar de vraag of alle wijzigingsvoorstellen ongeschonden de eindstreep zullen halen. Wij houden u op de hoogte!
mr. B. Cornelissen (bernard)
arbeidsrecht | ondernemingsrecht | overeenkomstenrecht
Na een aantal jaren bij een grote rechtsbijstandverzekeraar te hebben gewerkt, is Bernard in 1998 overgestapt naar de advocatuur. Hij heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht in al haar facetten en heeft de postdoctorale Grotius Opleiding Arbeidsrecht cum laude afgerond.
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort
Meer over advocaten
Meer artikelenWerkgever werkt niet voldoende mee aan mediation; afwijzing ontbindingsverzoek
Een werkgever doet er goed aan bij een meningsverschil met een werknemer (i.c. ging het onder meer over een verschil van mening...