Wetsvoorstel Werk en Zekerheid II; meer zekerheid voor flexwerkers?
U bevindt zich hier: home > privacyverklaring
mw. mr. M. Hille Ris Lambers (Margriet) | 13 december 2013
Wetsvoorstel Werk en Zekerheid II; meer zekerheid voor flexwerkers?
Zoals al eerder in deze rubriek besproken is op 29 november 2013 het wetsvoorstel Werk en Zekerheid ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de bepalingen ter versterking van de positie van flexwerkers al per 1 juli 2014 in werking zullen treden. Wat houden deze bepalingen precies in?
ketenbepaling
De huidige regelgeving met betrekking tot de ketenbepaling (= een keten van elkaar opvolgende contracten voor bepaalde tijd) wordt aangepast:
1. de maximumtermijn van elkaar opvolgende contracten voor bepaalde tijd wordt teruggebracht van 3 jaar naar 2 jaar
2. de tussenperiode waarbinnen contracten als opeenvolgend worden gezien, wordt verlengd van 3 naar 6 maanden. Het is niet meer toegestaan om daarvan bij CAO af te wijken.
3. de mogelijkheid om van de maximumduur van de opvolgende contracten en van het maximale aantal contracten bij CAO af te wijken wordt aan voorwaarden gebonden.
4. Er komt een de mogelijkheid om van de maximumduur van de opvolgende contracten en van het maximale aantal contracten af te wijken bij nog nader op te stellen ministeriële regelingen.
Ad 1. Het maximaal aantal contracten voor bepaalde tijd dat mag worden aangegaan blijft onveranderd, namelijk 3. Dit betekent dat bij het 4e contract voor bepaalde tijd of als de opvolgende contracten de periode van 2 jaar overschrijden de werknemer recht heeft op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Ad 2. Pas als de werknemer, nadat zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op de einddatum is geëindigd, 6 maanden uit dienst is geweest, wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die daarna wordt gesloten niet meegeteld in de keten. Wordt met de werknemer weer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd binnen 6 maanden gesloten, dan wordt deze arbeidsovereenkomst aangemerkt als opvolgend contract en telt deze mee in de keten. Ook de periode dat de werknemer niet in dienst was (de tussenpoos) telt mee voor de berekening van de maximum periode van 2 jaar.
Ad 3. Bij CAO kan worden overeengekomen dat er met de werknemer maximaal 6 (i.p.v. 3) opvolgende contracten voor bepaalde tijd kunnen worden aangegaan voor een maximumperiode van 4 jaar (i.p.v. 2). Dit kan echter alleen indien het een uitzendovereenkomst betreft of als de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering dat vereist. Met de term “intrinsiek” wordt bedoeld dat het moet gaan om een noodzaak die voortvloeit uit de aard van de bedrijfsvoering in de sector. Erg duidelijk is deze bepaling (nog) niet. Wel wordt in de Memorie van Toelichting bij het Wetsvoorstel aangegeven dat er van deze afwijkingsmogelijkheid alleen in zwaarwegende gevallen gebruik kan worden gemaakt.
Ad 4. In het Wetsvoorstel is de mogelijkheid opgenomen om bij ministeriële regeling af te wijken van de maximumtermijnen. Dit kan in twee gevallen: voor medewerkers die werkzaam zijn op basis van een leer-/werkovereenkomst en voor functies binnen bedrijfstakken waarbinnen uitsluitend met tijdelijke contracten kan worden gewerkt en waarvoor het gebruik van langjarige tijdelijke contracten geen oplossing biedt. Onduidelijk is op dit moment nog aan welke sectoren wordt gedacht. Het enige voorbeeld dat in de MvT wordt genoemd is het profvoetbal.
Versterking positie flexwerkers?
De wetgever heeft met het invoeren van de hiervoor beschreven maatregelen de bedoeling om de positie van flexwerkers te versterken. Zij is van mening dat werknemers hierdoor onder meer eerder aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook acht zij het gunstig voor flexwerkers dat de mogelijkheid om draaideurconstructies toe te passen (d.w.z. de tijdelijke kracht gaat 3 maanden uit dienst en gaat daarna weer een contract voor bepaalde tijd aan met de werkgever) wordt bestreden. Vooralsnog lijken de wetvoorstellen echter het averechtse effect te gaan veroorzaken.
Uit de resultaten van een op 9 december 2013 gepubliceerd onderzoek van TNS Nipo blijkt dat slechts vier procent van de in het onderzoek betrokken werkgevers van plan is om flexwerkers na twee jaar voor onbepaalde tijd in dienst te nemen
Overige wijzigingen
Binnenkort zullen wij u op deze blog informeren over de in het Wetsvoorstel Werk en Zekerheid voorgenomen wijzigingen op het gebied van de proeftijd, het concurrentiebeding, uitzendarbeid, oproepcontracten, de aanzegtermijn en het overgangsrecht.
Meer weten?
In het blog van Bernard Cornelissen van 4 december 2013 vindt u een link naar de integrale tekst van het Wetsvoorstel. Natuurlijk kunt u voor vragen ook contact opnemen met ons kantoor, zowel per e-mail als telefonisch.
mw. mr. M. Hille Ris Lambers (margriet)
arbeidsrecht | overeenkomstenrecht
Margriet heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht, richting privaatrecht en is beëdigd als advocaat in 2003. Margriet kan u op heldere en deskundige wijze bijstaan bij alle geschillen en vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht voor zowel ondernemers als particulieren.
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort
Meer over advocaten
Meer artikelenEconomische crisis en kinderalimentatie
Als gevolg van de economische crisis zien veel ondernemers hun bedrijfsresultaten al jarenlang teruglopen. De ondernemer die gescheiden is en kinderen heeft...