Wetsvoorstel Werk en Zekerheid naar de Tweede kamer
U bevindt zich hier: home > privacyverklaring
mr. B. Cornelissen (Bernard) | 4 december 2013
Wetsvoorstel Werk en Zekerheid naar de Tweede kamer
Op vrijdag 29 november 2013 heeft Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel Werk en Zekerheid ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel bevat zeer ingrijpende wijzigingen in het ontslagrecht, het arbeidsovereenkomstenrecht en de Werkloosheidswet (WW). Hieronder wordt aandacht besteed aan de veranderingen op het gebied van het ontslagrecht.
Nieuw ontslagrecht
Ook in het nieuwe ontslagrecht blijft de ontslagtoets vooraf – door de rechter of het UWV – bestaan. Ontslag via het UWV leidt, anders dan nu het geval is, in de toekomst ook tot een ontslagvergoeding. In de nieuwe wet wordt deze vergoeding transitievergoeding genoemd. Wel zal de vergoeding over het algemeen fors lager uitvallen dan nu onder het regime van de kantonrechtersformule nog het geval is.
De wijzigingen (beoogde invoeringsdatum 1 juli 2015)
De ontslagvergoeding wordt vervangen door een transitievergoeding. Alle werknemers krijgen na een arbeidsovereenkomst van ten minste twee jaar recht op deze vergoeding. De vergoeding is bestemd voor scholing en om over te stappen naar een andere baan of een ander beroep. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van een dienstverband. De werknemer ontvangt 1/3 maandsalaris per dienstjaar en 1/2 maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan tien jaar in dienst is geweest. De vergoeding is gemaximeerd op maximaal € 75.000,– bruto of maximaal een jaarsalaris voor werknemers die meer dan € 75.000,– bruto per jaar verdienen. Hogere vergoedingen zijn mogelijk in geval van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Tot het jaar 2020 geldt voor wat betreft de hoogte van de transitievergoeding een overgangsregeling voor werknemers ouder dan 50 jaar. Als deze werknemers minstens 10 jaar in dienst zijn geweest, kunnen ze tot 2020 een hogere vergoeding meekrijgen. Deze uitzondering geldt overigens niet voor kleinere bedrijven (tot 25 werknemers).
Na de invoering van de nieuwe wet komt er één ontslagroute. Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en ontslag na 2 jaar ziekte kan voortaan alleen nog aangevraagd worden bij het UWV en ontslag wegens in de persoon van de werknemer gelegen redenen verloopt uitsluitend nog via de kantonrechter. In beide gevallen heeft de werknemer recht op de transitievergoeding. Op dit moment kan de werkgever nog kiezen of hij naar het UWV stapt of naar de kantonrechter. Indien de route via het UWV wordt gevolgd heeft de werknemer geen recht op een vergoeding, behalve in geval van kennelijk onredelijk ontslag. Het kabinet wil aan deze ongelijke situatie een einde maken.
Het de bedoeling van het kabinet dat de ontslagprocedures onder de nieuwe wet sneller zullen verlopen dan nu het geval is. Anders dan onder het huidige recht maakt de nieuwe wet het instellen hoger beroep (en cassatie) tegen de uitspraak van de kantonrechter mogelijk.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de geplande wijzigingen in het ontslagrecht, dan kunt u in de bijlage bij dit artikel de integrale tekst van het wetsvoorstel en de bijbehorende Memorie van Toelichting vinden. Ook kunt u vanzelfsprekend altijd telefonisch of per e-mail contact opnemen met ons kantoor.
mr. B. Cornelissen (bernard)
arbeidsrecht | ondernemingsrecht | overeenkomstenrecht
Na een aantal jaren bij een grote rechtsbijstandverzekeraar te hebben gewerkt, is Bernard in 1998 overgestapt naar de advocatuur. Hij heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht in al haar facetten en heeft de postdoctorale Grotius Opleiding Arbeidsrecht cum laude afgerond.
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort
Meer over advocaten
Meer artikelenOntslag op staande voet wegens wegnemen pakje Marlboro Gold
Het ontslag op staande voet van een kassamedewerkster bij supermarkt Plus wegens diefstal van een pakje Marlboro Gold hield stand, ondanks het...