11 mei 2017
Is er nog recht in Nederland?
We leven in een rechtsstaat. Nederland is een van de meest ontwikkelde rechtsstaten in de wereld. Toch wordt dat door een toenemende groep burgers steeds minder zo ervaren. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel landen om ons heen. Boosheid en onvrede groeien bij een groot deel van de bevolking. Steeds sterker klinkt de roep om een sterke en radicale leider. Het populisme wint terrein.
De rechtspraak is een van de pijlers van de rechtsstaat. Maar hoe is het gesteld met het vertrouwen in de rechtspraak. Wordt het recht nog als rechtvaardig ervaren?
“Menselijk en rechtvaardig”
Het Haque Institute Inovation Justice (HiiL) heeft daar onlangs onderzoek naar gedaan. Op 3 mei 2017 is het onderzoeksrapport gepresenteerd.
De bevindingen van het onderzoek zijn zorgwekkend. Met name in geschillen waar emoties hoog kunnen oplopen, zoals bij echtscheidingen, arbeidsconflicten, ontslagzaken, burenruzies, is de mate van acceptatie van de rechterlijke uitspraak laag en wordt die steeds lager. Wat Recht genoemd wordt, wordt door de mensen om wie het gaat steeds vaker als onrechtvaardig ervaren. Advocaten merken dat ook steeds vaker aan de reacties van hun cliënten. Ons huidige rechtssysteem sluit niet meer aan bij de behoeften van mensen en leidt eerder tot polarisatie dan tot oplossingen van problemen, zo concluderen de onderzoekers.
Is recht rechtvaardig?
Als belangrijkste oorzaak wordt in het rapport de steeds verdergaande en complexer wordende juridisering van de geschillen genoemd. Advocaten en rechters zitten daarin gevangen. De geschillen worden bevochten in een juridische strijd tussen advocaten. Rechters moeten vervolgens oordelen met toepassing van de wets- en rechtsregels, die op zichzelf van hoog rechtstatelijk niveau zijn, maar vaak niet aansluiten bij de beleving van partijen in het geschil. De mensen om wie het gaat, de cliënten, rechtzoekenden, herkennen zich dan vaak niet meer in het verloop van de procedure en vragen zich soms zelfs af of deze wel over hun probleem gaat, of zij wel worden gehoord. Advocaten luisteren wel naar hun cliënten en rechters geven rechtzoekenden in de regel alle ruimte om hun verhaal te vertellen, maar vervolgens krijgen ze van de advocaat niet zelden te horen – en van de rechter in de uitspraak bevestigd – dat dit grotendeels juridisch irrelevant is.
Het juridische systeem gaat uit van strijd tussen partijen en leidt tot escalatie en polarisatie van de verhoudingen en niet tot oplossing van de werkelijke problemen, aldus het rapport. Met die strijd zijn vaak ook hoog oplopende advocaatkosten gemoeid, terwijl er veelal geen echte winnaar is, maar alleen twee verliezers uit de strijd komen. Ook als de cliënt de procedure heeft gewonnen is van een echte oplossing van het geschil is vaak geen sprake.
Vaak kiezen mensen, met name de minst draagkrachtige van de partijen, vanwege de te hoog oplopende kosten ook eieren voor hun geld, in die zin dat ze uiteindelijk een schikking aanvaarden, waarmee ze eigenlijk geen vrede hebben. Ook dit draagt bij aan het gevoel dat er van recht in Nederland geen sprake meer is. Een gevoel dat steeds meer een bedreiging voor de rechtstaat gaat worden.
Minder recht, meer zorg
HiiL pleit voor meer begeleiding en een ingrijpende aanpassing en innovatie van gerechtelijke procedures. Minder juridische strijd en meer zorg, meer begeleiding bij onderhandelingen, meer bruggen bouwen en alternatieve vormen van geschillenbeslechting, zoals mediation. Met name in het familierecht, bij complexe (vecht)scheidingen, in ontslagzaken, burenruzies, letselschadezaken en geschillen met overheidsinstanties. Gepleit wordt voor een aanpak door multidisciplinaire behandelteams van juristen, hulpverleners, gedragsdeskundigen en als die niet tot een oplossing leidt uiteindelijk geschillenbeslechting door een team van rechters en juridisch onderlegde psychologen.
De kosten hiervan worden door HiiL geschat op een eenmalige investering van 100 miljoen euro. Kosten die volgens HiiL snel zullen worden terugverdiend, omdat de maatschappelijke schade die het gevolg is van onopgeloste conflicten (criminaliteit, psychische problemen met alle kosten van dien) door een betere manier van rechtspleging aanzienlijk zal verminderen.
In het verleden is al veel op dit terrein geprobeerd. Zo valt bijvoorbeeld te denken aan de invoering van het verplichte ouderschapsplan bij echtscheidingen. Er is veel gepraat in werkgroepen en commissies, er zijn pilotprojecten opgestart. Tot werkelijke innoverende veranderingen in de rechtsplegingen is het tot nu toe echter niet gekomen. De hoop is nu gevestigd op de lopende coalitieonderhandelingen.
Het volledige rapport vindt u als bijlage bij dit artikel.
Spijt van meerdere keren opzeggen baan? Toch einde dienstverband
door Ariens | 10 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een directiesecretaresse laat op haar tweede en derde werkdag weten ermee te willen stoppen. Als de werkgever de opzegging bevestigt, krabbelt zij terug. Mag ze haar baan behouden of is het daarvoor te laat?
Op haar eerste werkdag als
Rechter accepteert forse salarisstijging CEO, nu die marktconform is
door Ariens | 3 september 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In een concern met meerdere bv’s ontstaat onenigheid over de verhoging van de bezoldiging van een van de bestuurders. Zijn huidige bezoldiging is € 10.000 per maand, op een eerste aandeelhoudersvergadering is het bedrag verhoogd naar €
Studiekostenbeding blijft overeind: werknemer moet bij vertrek studiekosten deels terugbetalen
door Ariens | 3 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
De arbeidsovereenkomst van een pedagogisch medewerker wordt niet verlengd. Haar werkgever, een bedrijf in de kinderopvang, houdt betaalde studiekosten in op de verschuldigde transitievergoeding. De werknemer eist een deel daarvan terug bij de
Rechtbank toetst bij verzoek tot herroeping ontbindingsbesluit aan door Hoge Raad geformuleerde voorwaarden
door Ariens | 27 augustus 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een bedrijf vraagt de rechtbank Noord-Holland om een eerder genomen besluit tot ontbinding van deze bv te herroepen. Nu zo’n verzoek om herroeping van een ontbindingsbesluit niet in de wet geregeld is, toetst de rechtbank het verzoek aan door de Hoge
Ontslag als bestuurder betekent nog niet dat arbeidsovereenkomst eindigt
door Ariens | 27 augustus 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Als een bestuurder, tevens werknemer van een bedrijf, wordt ontslagen, wat betekent dat voor de arbeidsovereenkomst?
Een man is werknemer van een bedrijf, én via zijn persoonlijke holding (bv) er ook bestuurder van. Tijdens een algemene
Werkgever besloot op goede gronden tot overplaatsing van werknemers
door Ariens | 20 augustus 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een zorginstelling besluit verschillende medewerkers over te plaatsen naar een andere locatie. Elf van deze werknemers eisen in kort geding dat die overplaatsing ongedaan wordt gemaakt en dat zij terug mogen naar hun oude werkplek. Heeft de werkgever
Bestuurder liet de boel de boel, aansprakelijk voor faillissementstekort
door Ariens | 20 augustus 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een bestuurder van een vennootschap stelt dat een ander het bedrijf feitelijk bestuurde en dat hij zelf maar een ‘vriendendienst’ verrichtte. Maar hij stond als bestuurder in het Handelsregister. Daarvan moet hij de consequenties dragen.
Een man
Tijdig klagen over wijziging pensioenovereenkomst
door Ariens | 13 augustus 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werkgever wijzigt eenzijdig de pensioenovereenkomst met zijn werknemers. Een ervan klaagt daarover – zeven jaar na de wijziging. Dat is te laat, oordeelt de kantonrechter.
Een werknemer werkt tussen 2002 en 2024 bij een vennootschap. De
Overeenkomst is tot stand gekomen, ook al worden koper en verkoper het niet eens over aanvullende afspraken
door Ariens | 13 augustus 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Nadat twee partijen hebben onderhandeld over de koop en verkoop van aandelen, wordt een contract opgesteld. Over de nadere formaliteiten worden ze het niet eens. Waar volgens de één alleen een intentieovereenkomst tot stand is gekomen,
Plan voor verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen
door Ariens | 6 augustus 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Het kabinet wil een vangnet creëren voor zzp’ers die langere tijd ziek zijn, en de concurrentiepositie van verschillende groepen werkenden versterken. Een verplichte basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid moet daarbij helpen. Het voorstel voor
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort