6 januari 2015
Kinderalimentatie aanpassen zinvol?
Wet hervorming kindregelingen
Op 1 januari 2015 is de wet “hervorming kindregelingen” in werking getreden. Per dezelfde datum zijn een aantal wijzigingen in de belastingwetgeving doorgevoerd. Dit betekent voor ouders met kinderen dat zij nog maar van vier fiscale kindregelingen gebruik kunnen maken, waar dat voorheen elf regelingen waren.
Ook de (forfaitaire) persoonsgebonden aftrek, waarop een ouder aanspraak kan maken indien hij in belangrijke mate bijdraagt in de kosten van het levensonderhoud van het kind, is met ingang van 1 januari 2015 afgeschaft.
Welke vier kindregelingen blijven over?
De kindregelingen die overblijven zijn enerzijds gericht op inkomensondersteuning, anderzijds op bevordering van deelname aan de arbeidsmarkt (participatiebevordering).
De inkomensondersteunende regelingen betreffen:
1. de kinderbijslag;
2. het kindgebonden budget.
De participatiebevorderingsregelingen zijn:
3. de combinatiekorting;
4. de kinderopvangtoeslag.
Meer smaken zijn er vanaf 1 januari 2015 niet.
1. kinderbijslag
Normaal gesproken wordt de kinderbijslag elk jaar verhoogd, omdat de prijzen ook stijgen. Dit gebeurt in 2015 niet. De bedragen blijven gelijk aan die van 2014.
2. kindgebonden budget
Per 1 januari 2015 is de alleenstaande ouderkorting komen te vervallen. Daarvoor in de plaats is gekomen de zogenoemde “alleenstaande ouderkop” in het kindgebonden budget. Afhankelijk van uw situatie zal het door u te ontvangen kindgebonden budget in 2015 mogelijk toenemen, waardoor het eigen aandeel van de ouders in de kosten van de kinderen afneemt.
Dit kan er in een aantal gevallen toe leiden, dat er geen resterende behoefte meer is waarin de ouders moeten voorzien. In een dergelijk geval is er dus geen aanleiding voor het opleggen van kinderalimentatie ten laste van de niet verzorgende ouder.
3. inkomensafhankelijke combinatiekorting
De inkomensafhankelijk combinatiekorting geldt voor minstverdienende partners en alleenstaande ouders die de zorg hebben voor kinderen onder de 12 jaar. De jaarlijkse peildatum is 1 januari: als uw kind dan nog niet de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt, maakt u mogelijk aanspraak op deze korting.
4. kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten van kinderopvang. Omdat de kosten van kinderopvang stijgen, gaat het maximum uurtarief omhoog. Als u in 2015 stopt met werken of werkloos wordt, dan heeft u nog 6 maanden recht op kinderopvangtoeslag (voorheen was dit 3 maanden).
Gevolgen
De belangrijkste gevolgen van de wijzigingen zijn enerzijds dat de draagkracht van de ouder, waar het kind niet zijn hoofdverblijf heeft, een aftrekpost in de inkomenstenbelasting verliest waardoor de (financiële) draagkracht afneemt. Er is dus minder geld beschikbaar om kinderalimentatie te betalen.
Anderzijds krijgt de ouder die kinderbijslag ontvangt mogelijk ook een hoger kindgebonden budget. Het hogere kindgebonden budget verlaagt het eigen aandeel van de ouders in de kosten van de kinderen (dit wordt de “behoefte” genoemd). Dit kan er toe leiden, dat de overheid voor een groter deel of zelfs volledig in de kosten van de kinderen voorziet. Ouders hoeven in dat geval minder of zelfs helemaal geen kinderalimentatie meer te betalen.
AANBIEDING!
Wilt u weten hoe deze wijzigingen uitpakken in uw situatie? Maak dan gebruik van onze aanbieding! Voor een vaste prijs van € 250,– exclusief BTW (€ 302,50 inclusief BTW) zullen wij de kinderalimentatie die u nu betaalt toetsen aan de nieuwe regelgeving. U weet dan snel of het in uw situatie zinvol is de kinderalimentatie aan te passen of (zo nodig) door de rechtbank opnieuw te laten vaststellen.
Vul het contactformulier in (klik hier) waarna u binnen 7 dagen een brief van ons ontvangt waarin is aangegeven welke informatie wij nodig hebben om een herbeoordeling te kunnen maken.
Leidinggevende had niet zo snel mogen vragen naar ziekte van werknemer
door Ariens | 3 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Als een werknemer één dag ziek is, vraagt zijn leidinggevende al wat er aan de hand is. Dat is het begin van een verstoorde arbeidsverhouding, die de werknemer zijn baan kost.
Een docent werkt aan een mbo-opleiding voor
Bestuursvoorzitter pensioenstichting weigert mediation en moet daarvoor boeten
door Ariens | 26 november 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een geschorste ceo van een pensioenstichting wil weer aan het werk en eist toegang tot de interne systemen. Vanwege zijn niet-coöperatieve opstelling en het feit dat hij mediation weigert, wijst de voorzieningenrechter zijn vorderingen af.
Een
Werkgever geen recht op schadevergoeding door toezeggingen in brief
door Ariens | 26 november 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer en een werkgever gaan na een incident uit elkaar op basis van een vaststellingsovereenkomst. Daarin wordt, zoals afgesproken, alleen door de werknemer finale kwijting gegeven. Als de werkgever alsnog een schadevergoeding wil, oordeelt
Proeftijdbeding in arbeidsovereenkomst van maximaal zes maanden is niet geldig
door Ariens | 19 november 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Duurt een arbeidsovereenkomst maximaal zes maanden, dan kan geen proeftijd worden afgesproken. Maar duurde de overeenkomst in deze zaak precies zes maanden, of zes maanden en één dag?
Een vrouw treedt op 8 februari 2024 in dienst bij
Uitgetreden vennoot mag bepaalde stukken van zijn vroegere vof nog inzien
door Ariens | 12 november 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In hoeverre heeft een uitgetreden vennoot nog het recht om stukken in te zien van de vennootschap onder firma (vof), waarvan hij eerder deel uitmaakte? Als die documenten nodig zijn voor zijn belastingaangifte heeft hij recht op inzage.
Twee
Arbeidsconflict over thuiswerken leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst
door Ariens | 12 november 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een notarieel medewerkster zit ziek thuis door een uit de hand gelopen arbeidsconflict over thuiswerken. Zij wil alleen vanuit huis werken, haar werkgever wil haar graag op kantoor hebben. De werkgever vraagt de kantonrechter van de rechtbank
Vanuit VS opgelegde bonusregeling vervalt: instemming OR ontbreekt
door Ariens | 5 november 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een Nederlands bedrijf wijzigt op instructie van zijn Amerikaanse moedermaatschappij een bonusregeling. Er wordt geen instemming gevraagd aan de ondernemingsraad (OR). De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam oordeelt dat de wijziging daarom
Doorsturen zakelijke mails naar privé-mailadres kost werknemer zijn baan
door Ariens | 5 november 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer zit ziek thuis. Hij kan wel bij zijn werkaccount. Vanaf zijn zakelijke mailadres stuurt hij tientallen mails door naar zijn privé-mailadres. Als hij die weigert te verwijderen, wordt hij op staande voet ontslagen. Terecht?
Een
Geschil over uittreding van bestuurder-aandeelhouder
door Ariens | 29 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Aandeelhouders die tevens bestuurder van een onderneming zijn, sluiten vaak managementovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten. In deze zaak lijken deze twee overeenkomsten te botsen.
Een bedrijf dat apotheken exploiteert heeft vijf
Werkgever spant zich onvoldoende in voor herplaatsing werknemer: geen ontbinding arbeidsovereenkomst
door Ariens | 29 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Als de functie van een werknemer vervalt, vraagt zijn werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dat verzoek wordt afgewezen, omdat de werkgever niet heeft voldaan aan haar herplaatsingsverplichting.
Een werknemer werkt bij
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort