Mw. mr. C.E. Beens (Chantal) | 3 oktober 2023
Man vindt verzekeringsconstructie “geen fijn idee”: een zuiver emotioneel belang, hoe zwaarwegend ook, kan niet worden aangemerkt als voldoende belang
Let op, ook in het geval van een personen- en familierechtprocedure is een zuiver emotioneel belang onvoldoende. In deze recente zaak kwam dit naar voren. In deze kwestie wilde de man de ex-vrouw verplichten om mee te werken aan het beëindigen van de overlijdensrisicoverzekering op zijn leven, echter, de Rechtbank Rotterdam ging hierin niet mee. 1)
Om een procedure te starten dien je – ook in verzoekschriftprocedures – voldoende belang te hebben. Dit staat in artikel 3:303 BW. Immers, “zonder voldoende belang komt niemand een rechtsvordering toe.” De wetgever benadrukt dat het er niet om gaat of degene die de rechtsvordering instelt ‘enig belang’ heeft bij de vordering, maar of dit belang ‘voldoende is om de procedure te rechtvaardigen’.
In deze zaak was de scheiding tussen partijen inmiddels uitgesproken en ook ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Partijen kwamen overeen dat de gezamenlijke woning zou worden toebedeeld aan de vrouw (onder de voorwaarde dat de man uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek zou worden ontslagen). De vrouw was chronisch ziek, volledig afgekeurd, ontving een WAO-uitkering en in het convenant waren afspraken gemaakt over partneralimentatie. De vrouw was van partneralimentatie financieel afhankelijk.
De vrouw had een overlijdensrisicoverzekering op het leven van de man afgesloten, zodat zij haar rekeningen zou kunnen blijven voldoen, wanneer de man zou komen te overlijden. De man heeft aan de totstandkoming hiervan meegewerkt, want hij verkeerde in de veronderstelling dat dit een voorwaarde was voor de totstandkoming van de financiering voor de vrouw, zo stelt hij later.
De hypotheek kwam rond en met de hypothecaire geldlening heeft de vrouw de uitkoopsom aan de man voldaan en was zij voortaan alleen aansprakelijk voor de betaling van de hypotheek.
De man is daarna een procedure gestart en vorderde de opzegging c.q. beëindiging van de overlijdensrisicoverzekering, omdat hij bemerkte dat de overlijdensrisicoverzekering géén voorwaarde was voor het sluiten van de hypotheek van de vrouw. De man vond het geen fijn idee dat de vrouw geld zou krijgen als hij zou overlijden. De vrouw voerde verweer en betwistte het belang van de man.
Het verweer van de vrouw slaagde. De man heeft aangegeven uitsluitend een emotioneel belang te hebben bij de beëindiging van de verzekering. Dit is niet een voldoende belang als bedoeld in de wet. De rechtbank heeft hierbij gelet op het arrest van de Hoge Raad van 9 oktober 1998 (NJ 1998, 853), waarin is geoordeeld dat een zuiver emotioneel belang, hoe zwaarwegend ook, niet kan worden aangemerkt als voldoende belang als bedoeld in art. 3:303 BW.
De man ondervindt ook geen nadeel van de voortzetting van de verzekering. De vrouw betaalt de premies en is de verzekeringnemer. Voorts is de verzekering aangegaan als compensatie voor het wegvallen van de alimentatie-inkomsten van de vrouw als de man komt te overlijden. De vrouw heeft daarom zelf een groot belang bij voortzetting van de verzekering. Zij heeft dat aldus toegelicht dat zij vanwege haar ziekte heel graag wil kunnen blijven wonen in de woning (aangepast met traplift, ligging dichtbij het ziekenhuis, veilige buurt), maar dat zij de woning om financiële redenen zal moeten verkopen als de man komt te overlijden en er geen verzekering is die dan de verzekerde som uitkeert.
Kort samengevat is “slechts“ een emotioneel belang onvoldoende zwaarwegend om een procedure aan te spannen.
Wenst u een procedure te starten tegen uw ex-partner en heeft u vragen over uw belang? Ariëns Advocaten bespreekt graag de mogelijkheden met u.
Geschreven door Chantal Beens op 3 oktober 2023.
- ECLI:NL:RBROT:2023:7508
Mw. mr. C.E. Beens (Chantal)
Chantal is een betrokken maar ook nuchtere advocaat en zij vindt het plezierig om haar cliënten goed en duidelijk te adviseren. Een prettige samenwerking met haar cliënten ziet zij als de sleutel tot succes.
Doorsturen zakelijke mails naar privé-mailadres kost werknemer zijn baan
door Ariens | 5 november 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer zit ziek thuis. Hij kan wel bij zijn werkaccount. Vanaf zijn zakelijke mailadres stuurt hij tientallen mails door naar zijn privé-mailadres. Als hij die weigert te verwijderen, wordt hij op staande voet ontslagen. Terecht?
Een
Vanuit VS opgelegde bonusregeling vervalt: instemming OR ontbreekt
door Ariens | 5 november 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een Nederlands bedrijf wijzigt op instructie van zijn Amerikaanse moedermaatschappij een bonusregeling. Er wordt geen instemming gevraagd aan de ondernemingsraad (OR). De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam oordeelt dat de wijziging daarom
Werkgever spant zich onvoldoende in voor herplaatsing werknemer: geen ontbinding arbeidsovereenkomst
door Ariens | 29 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Als de functie van een werknemer vervalt, vraagt zijn werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dat verzoek wordt afgewezen, omdat de werkgever niet heeft voldaan aan haar herplaatsingsverplichting.
Een werknemer werkt bij
Geschil over uittreding van bestuurder-aandeelhouder
door Ariens | 29 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Aandeelhouders die tevens bestuurder van een onderneming zijn, sluiten vaak managementovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten. In deze zaak lijken deze twee overeenkomsten te botsen.
Een bedrijf dat apotheken exploiteert heeft vijf
Waardevermeerdering pand niet voor rekening van vof
door Ariens | 22 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een winkelgedeelte in een pand van een man wordt gebruikt door de vof van de man en zijn vrouw. Als de vof vanwege hun echtscheiding wordt opgezegd, ontstaat discussie over de vraag of de waardevermeerdering van het winkeldeel tot het te verdelen
Zes dagen wachten met mededelen ontslag op staande voet is niet ‘onverwijld’
door Ariens | 22 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Omdat een werknemer de bedrijfsbus van zijn baas zonder diens toestemming privé heeft gebruikt, wordt hij op staande voet ontslagen. De kantonrechter moet beoordelen of dat ontslag rechtsgeldig is.
Een man werkt als verhuizer/chauffeur. Op
Drempel voor persoonlijk verwijt van ondernemer is hoog
door Ariens | 15 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een schildersbedrijf voert een klus uit voor een echtpaar. Zijn bv komt de overeenkomst echter niet na. Treft de schilder dan een persoonlijk verwijt en moet hij de schade uit eigen zak betalen?
Een schildersbedrijf is ondergebracht in een bv. Een
Gebruikelijke overuren als significant deel van salaris tellen mee bij vakantieloon
door Ariens | 15 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
In deze zaak gaat het om de vraag of vergoedingen voor gewerkte overuren meetellen bij de berekening van het vakantieloon. Volgens de Hoge Raad tellen die overuren mee als ze horen tot het gewoonlijke werk van de werknemer en een significant deel
Accountant informeerde voldoende over risico’s van verkoopovereenkomst
door Ariens | 8 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een holding verkoopt aandelen in een dochteronderneming en krijgt daarbij advies van een accountant. Als de holding te weinig voor de aandelen ontvangt, verwijt ze deze professional dat. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt echter dat de
Ongepaste opmerkingen over uiterlijk vrouwelijke collega: ten onrechte ontslagen
door Ariens | 8 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een leidinggevende was wel erg complimenteus over het uiterlijk van een vrouwelijke medewerker. Ongepast, vinden zowel de directie als de kantonrechter. Maar die laatste vindt een ontslag op staande voet te ver gaan.
Enkele maanden nadat een
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort