Opzegverbod bij ziekte en bedrijfseconomisch ontslag; geen anticipatie op WWZ
U bevindt zich hier: home > privacyverklaring
mr. B. Cornelissen (Bernard) | 22 juni 2015
Opzegverbod bij ziekte en bedrijfseconomisch ontslag; geen anticipatie op WWZ
Volgens de Kantonrechter in Alkmaar staat het opzegverbod tijdens ziekte niet in de weg aan ontbinding wegens bedrijfseconomische redenen. Er is, minder dan 3 1/2 maand voor de inwerkingtreding, geen reden om te anticiperen op de WWZ, die dit vanaf 1 juli 2015 verbiedt.
De feiten
Werkneemster is sinds 1987 in dienst van Gemini. De huidige functie van werkneemster is die van operatieassistent B. Gemini verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Gemini stelt dat de functie van werkneemster wegens bedrijfseconomische redenen is komen te vervallen en dat het niet is gelukt om voor haar intern of extern een andere passende functie te vinden. Werkneemster voert aan dat Gemini het herplaatsingstraject van het sociaal plan niet heeft gevolgd en dat er onvoldoende is gedaan om haar naar ander werk te begeleiden. Verder wijst werkneemster erop dat zij ziek is en dat het opzegverbod tijdens ziekte in de weg staat aan ontbinding. Werkneemster vindt daarom dat het verzoek om ontbinding moet worden afgewezen.
Oordeel Kantonrechter Alkmaar
Volgens de Kantonrechter in Alkmaar staat het opzegverbod tijdens ziekte niet in de weg aan ontbinding, omdat het verzoek om ontbinding geen verband houdt met de omstandigheid waarop het opzegverbod betrekking heeft. De ontbinding wordt verzocht wegens een bedrijfseconomische reden en dat staat los van de ziekte. Werkneemster heeft er bij de zitting nog op gewezen dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) meebrengt dat in geval van een verzoek om ontbinding wegens een bedrijfseconomische reden het opzegverbod tijdens ziekte niet meer kan worden gepasseerd. Op zichzelf heeft zij daar gelijk in, gelet op het bepaalde in artikel 7:671b lid 6 (nieuw) BW. Echter, dat artikel treedt pas in werking op 1 juli 2015 en de kantonrechter ziet geen reden om daarop vooruit te lopen. Dit artikel is immers nu nog geen geldig recht en ook geen weerslag van een al bestaande rechtsontwikkeling.
De stelling van werkneemster dat er wel interne herplaatsingsmogelijkheden zijn, maar dat Gemini haar daarvoor ten onrechte niet in aanmerking heeft laten komen, wordt niet gevolgd. Zoals op de zitting is gebleken, heeft werkneemster vanaf het moment dat zij boventallig is verklaard de mogelijkheid gehad om de gezamenlijke, interne vacaturebank van Gemini en het Medisch Centrum Alkmaar (hierna: MCA) te raadplegen. Werkneemster heeft erkend dat op die vacaturebank geen functies zijn verschenen die geschikt en passend waren voor haar. Werkneemster stelt wel terecht dat Gemini in strijd heeft gehandeld met het sociaal plan, in die zin dat de inspanningen gericht op externe herplaatsing onvoldoende zijn geweest en Gemini ten onrechte een outplacementtraject achterwege heeft gelaten. Het achterwege laten van een outplacementtraject is in strijd met artikel 5.4 van het Sociaal Plan. Uit dat artikel volgt immers dat pas als een outplacementtraject niet heeft geleid tot een functie elders, tussen werkgever en werknemer een gesprek kan plaatsvinden over de mogelijkheid van beëindiging van het dienstverband. De Kantonrechter weigert de door Gemini verzochte ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
mr. B. Cornelissen (bernard)
arbeidsrecht | ondernemingsrecht | overeenkomstenrecht
Na een aantal jaren bij een grote rechtsbijstandverzekeraar te hebben gewerkt, is Bernard in 1998 overgestapt naar de advocatuur. Hij heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht in al haar facetten en heeft de postdoctorale Grotius Opleiding Arbeidsrecht cum laude afgerond.
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort
Meer over advocaten
Meer artikelenGeslaagde lezing ‘De disfunctionerende werknemer’.
Op 6 oktober jl. heeft Ariëns Schoonderbeek Advocaten een lezing en workshop verzorgd over het onderwerp “De disfunctionerende werknemer”.