Wijziging in de waarschuwingsplicht van de aannemer door inwerkingtreding Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Mw. mr. C.E. Beens (Chantal) | 7 december 2023
Wijziging in de waarschuwingsplicht van de aannemer door inwerkingtreding Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Vanaf 1 januari 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna te noemen Wkb) in werking. De Wkb introduceert een nieuw systeem voor bouwtoezicht, bedoeld om de kwaliteit in de bouw te verbeteren. Daarnaast vervangt de wet het gemeentelijk toezicht door private kwaliteitsborging en wijzigt de wet ook bepaalde regels in het Burgerlijk Wetboek (hierna te noemen BW) met betrekking tot aanneming van werk, zo ook ten aanzien van de waarschuwingsplicht van de aannemer.
Waarschuwingsplicht aannemer huidige wetgeving
Momenteel geldt er ook al een waarschuwingsplicht voor aannemers (artikel 7:754 BW):
“De aannemer is bij het aangaan of het uitvoeren van de overeenkomst verplicht de opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht voor zover hij deze kende of redelijkerwijs behoorde te kennen (….).
Wijziging met betrekking tot waarschuwingsplicht
De Wkb zorgt voor een uitbreiding van drie kwesties van deze waarschuwingsplicht.
De eerste is dat aannemers in het vervolg schriftelijk (per brief/mail of Whatsapp) de opdrachtgever moeten waarschuwen. De tweede aanvulling is dat deze waarschuwing ondubbelzinnig (dus duidelijk) dient te zijn. De derde aanvulling is dat de aannemer op tijd en op een duidelijke manier moet waarschuwen voor mogelijke problemen bij het uitvoeren van de aannemingsovereenkomst.
De wetsgeschiedenis verduidelijkt niet wat de derde aanvulling precies omvat. Het is in ieder geval de bedoeling dat de opdrachtgever tijdig zal worden gewezen op mogelijke negatieve gevolgen die verband kunnen houden met de correcte uitvoering van de overeenkomst.
De vraag is waar de aannemer de opdrachtgever allemaal precies over dient te informeren en of de aannemer de opdrachtgever met ingang van 1 januari 2024 bijvoorbeeld meer of aanvullende informatie dient te verstrekken. Waarschijnlijk geldt dit in ieder geval voor meerwerkkosten en/of vertraging in het werk (net zoals dat nu al het geval is). De concrete vraag is dan ook wat het verschil is met de huidige situatie. De tijd zal het leren.
Duidelijk is dat de aannemer in ieder geval voor eventuele fouten moet waarschuwen op het gebied van zaken die onder verantwoordelijkheid van de opdrachtgever vallen (zoals tekeningen, berekeningen en andere documenten) die de aannemer kende of had moeten kennen.
Gevolgen niet nakomen waarschuwingsplicht
Als de aannemer deze waarschuwingsplicht niet nakomt, kan dit betekenen dat de aannemer (deels) verantwoordelijk wordt gehouden voor de gevolgen van die fouten.
Van deze regels kan niet ten nadele van de opdrachtgever worden afgeweken als het om een consument gaat. Bij professionele opdrachtgevers kan dus wel worden afgeweken.
Deze verandering geldt voor aannemingsovereenkomsten die vanaf 1 januari 2024 worden afgesloten, maar ook voor oudere contracten die vóór die datum zijn afgesloten.
Vragen of opmerkingen?
Kort samengevat was de waarschuwingsplicht van de aannemer altijd al relevant en zal die alleen maar aan relevantie winnen na invoering van de Wkb, omdat er sprake is van een uitbreiding van de waarschuwingsplicht.
Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande of mocht u advies willen over de vraag of voldaan is aan de waarschuwingsplicht, dan help ik u graag om uw juridische positie te bepalen. Ook bij andere vragen die te maken hebben met aanneming van werk of bouwrecht kunt u bij mij terecht via c.beens@ariensadvocaten.nl