mw. mr. N.C. Bouman-de Vos (Nicole) | 30 maart 2013
Baas over eigen nalatenschap in de EU?
Onder het huidige Nederlandse erfrecht heeft de erflater relatief veel testeervrijheid. Dit komt onder meer omdat de erflater anders dan vóór 2003 bij het maken van zijn uiterste wil (testament) niet meer rekening hoeft te houden met de sterke goederenrechtelijke positie van de legitimaris (het onterfde of het ontevreden kind), de legitimaris heeft nu alleen nog een geldaanspraak. Dit komt goed uit gezien het feit dat de zorg van de erflater in de praktijk vaak vooral uitgaat naar de belangen van de langstlevende echtgeno(o)t(e), hetgeen ook het uitgangspunt is in het wettelijke erfrecht (versterferfrecht). In andere landen binnen de EU kan het erfrecht echter anders zijn geregeld. Nederland kent samen met onder meer Duitsland het regime van de Germaanse/Scandinavische landen met een lichte legitieme regeling. De Romaanse landen, zoals België, kennen echter een zware goederenrechtelijke legitieme regeling waarin de legitimaris sterke eigendomsrechten heeft, maar er zijn ook Anglo-Amerikaanse landen die in het geheel geen recht op een legitieme portie (kindsdeel) kennen.
IPR
De verschillende landen hebben niet alleen ieder een eigen erfrecht , maar ook een eigen Internationaal Privaatrecht (IPR). In het geval van situaties met internationale kenmerken, zoals een erflater die een andere nationaliteit heeft dan dat van het land waar hij woont, goederen die in het buitenland liggen of erfgenamen woonachtig in het buitenland, bepaalt het IPR welk recht op de nalatenschap van toepassing is en welke rechter bevoegd is van een geschil kennis te nemen. In de praktijk achten nationale rechters zich al gauw bevoegd en mogen zij hun eigen recht toepassen. Het kan nu dus een kwestie zijn van wie van de partijen in een geschil het eerste naar een rechter stapt het in de hand kan hebben welk recht wordt toegepast. Aan deze praktijk komt binnenkort een einde.
Europese Erfrechtverordening
Per 17 augustus 2015 treedt de Europese Erfrechtverordening in werking. De verordening geldt voor de gehele EU met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. Deze verordening unificeert het IPR binnen Europa voor wat betreft het materiele erfrecht, de afwikkeling van de nalatenschap en de vorm van de uiterste wil. De verordening regelt voorts de bevoegde rechter, de rechtskeuze en introduceert de Europese Verklaring voor Erfrecht.
Het shoppen binnen de kring van rechters is straks niet meer mogelijk. Voor zowel de bevoegdheid van de rechter als het toepasselijke recht is van belang waar de erflater woonde op het moment van overlijden. Niet van belang is dus de woonplaats van de erfgenamen of de ligging van een of meer goederen. Ook de plaats van het opstellen van het testament is niet relevant.
De erflater is in zoverre dus min of meer baas over de eigen nalatenschap en het toepasselijke recht door zijn keuze voor zijn laatste woonplaats (uiteraard voor zover het overlijden voorzienbaar zou zijn). Anders dan onder het huidige Nederlandse IPR zijn er geen nadere voorwaarden verbonden aan de woonplaats zoals bijvoorbeeld een minimale periode van vestiging. De periode van vestiging kan overigens voor de fiscus wel van belang zijn. In het geval van emigratie van een Nederlandse erflater wordt de nalatenschap pas onttrokken uit de sfeer van de Nederlandse erfbelasting na een verblijf van 10 jaar in het buitenland.
Rechtskeuze
Daarnaast is de erflater bevoegd een rechtskeuze te maken voor het toepasselijke recht, welke keuze veelal wordt gedaan in het testament. De keuzemogelijkheden zijn wel beperkt tot ofwel het recht van de nationaliteit van de erflater ten tijde van het maken van de rechtskeuze ofwel de nationaliteit ten tijde van overlijden. Een partiele rechtskeuze voor bepaalde goederen is niet mogelijk, de keuze ziet op de gehele nalatenschap. NB onder het huidige Nederlandse IPR (Haags Erfrechtverdrag) zijn de keuzemogelijkheden breder en is het ook mogelijk te kiezen voor het recht van het land waar de erflater woont ten tijde van het maken van de rechtskeuze of ten tijde van het overlijden. Rechtsgeldig gemaakte rechtskeuzes op basis van het huidige IPR worden onder de verordening gerespecteerd mits ze wel voor 17 augustus 2015 zijn uitgebracht. Er moet dan ook goed worden uitgekeken bij het wijzigen van testamenten waarin eerdere testamenten geheel herroepen worden en waarbij dus mogelijk onbedoeld ook de gemaakte rechtskeuze komt te vervallen.
Door het op een juiste manier gebruik maken van een rechtskeuze zijn de Nederlandse testeermogelijkheden dus ook over de grens uit te voeren en kan de erflater, die bijvoorbeeld naar België is verhuisd om fiscale redenen, toch ondanks het legitimaris-vriendelijke regime in België de langstlevende echtgeno(o)t(e) beschermen. De bescherming van legitimarissen is geen regel van openbare orde, waardoor hier dwingend Belgisch recht opzij kan worden gezet door een rechtskeuze voor Nederlands recht.
Tot slot zij nog opgemerkt dat de erfgenaam ondanks de Europeanisering wel altijd gewoon in eigen land de nalatenschap (beneficiair) kan aanvaarden of verwerpen.
mw. mr. N.C. bouman-de vos (nicole)
familierecht | erfrecht | overeenkomstenrecht
Nicole is in 2005 in twee studies, Nederlands Recht en Notarieel Recht, afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij bij een rechtswinkel gewerkt waar de liefde voor het vak is ontstaan. Sedert 2011 is zij werkzaam bij Ariëns Advocaten Amersfoort.
Accountant informeerde voldoende over risico’s van verkoopovereenkomst
door Ariens | 8 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een holding verkoopt aandelen in een dochteronderneming en krijgt daarbij advies van een accountant. Als de holding te weinig voor de aandelen ontvangt, verwijt ze deze professional dat. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt echter dat de
Ongepaste opmerkingen over uiterlijk vrouwelijke collega: ten onrechte ontslagen
door Ariens | 8 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een leidinggevende was wel erg complimenteus over het uiterlijk van een vrouwelijke medewerker. Ongepast, vinden zowel de directie als de kantonrechter. Maar die laatste vindt een ontslag op staande voet te ver gaan.
Enkele maanden nadat een
Opstarttijd telecommedewerker is werktijd
door Ariens | 1 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
De tien minuten die een medewerker van een callcenter vóór zijn werktijd aanwezig moet zijn, is betaalde werktijd. Dat bepaalt de Hoge Raad in deze uitspraak.
Een callcenter verplicht haar werknemers om tien minuten voor aanvang van de
Geen wettelijke verplichting om faillissementsaanvraag te verkiezen boven turboliquidatie
door Ariens | 1 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In plaats van een faillissement aan te vragen, zet een wijnbar met financiële problemen in op een turboliquidatie. Dat gaat de verhuurder van de wijnbar te ver – maar hij verliest zijn zaak bij de rechtbank.
Een bedrijf verhuurt voor vijf jaar een
Joint opsteken tijdens Teams-overleg: ontslag op staande voet
door Ariens | 24 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een man werkt als managing director bij een bedrijf dat zich bezighoudt met internationaal goederenvervoer. Op een dag neemt hij deel aan een Teams-vergadering. Het eerste deel gebeurde vanuit zijn auto, omdat hij onderweg was van Schiphol naar huis.
Koper moet restant aankoopprijs aandelen aan verkoper betalen
door Ariens | 24 september 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een aandeelhouder verkoopt alle aandelen in zijn bedrijf aan een geïnteresseerde koper. De koper en de verkoper spreken een aankoopsom af van € 50.000. De koper weigert uiteindelijk het volledige aankoopbedrag te voldoen. De verkoper
Werkgever niet aansprakelijk voor overlijden werknemer door blauwe plek na werkincident
door Ariens | 17 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer loopt op zijn werk een blauwe plek op en overlijdt binnen zes dagen als gevolg van een infectie aan die plek. De vrouw van de overleden werknemer vindt dat de werkgever aansprakelijk is. De kantonrechter van de rechtbank
Wie handelt wordt geacht dit voor zichzelf te doen – en niet namens zijn bedrijf
door Ariens | 17 september 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een tuinman verricht werkzaamheden op het privéadres van een bestuurder van een bedrijf. Het is onduidelijk of het bedrijf de rekening moet betalen, of de bestuurder in persoon.
Een man voert op basis van een mondelinge overeenkomst
Spijt van meerdere keren opzeggen baan? Toch einde dienstverband
door Ariens | 10 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een directiesecretaresse laat op haar tweede en derde werkdag weten ermee te willen stoppen. Als de werkgever de opzegging bevestigt, krabbelt zij terug. Mag ze haar baan behouden of is het daarvoor te laat?
Op haar eerste werkdag als
Studiekostenbeding blijft overeind: werknemer moet bij vertrek studiekosten deels terugbetalen
door Ariens | 3 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
De arbeidsovereenkomst van een pedagogisch medewerker wordt niet verlengd. Haar werkgever, een bedrijf in de kinderopvang, houdt betaalde studiekosten in op de verschuldigde transitievergoeding. De werknemer eist een deel daarvan terug bij de
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort