mw. mr. K. Schepers (Kim) | 23 mei 2017
Vakantiegeld in aantocht!
De meeste werknemers ontvangen ieder jaar in mei de door hen opgebouwde vakantiebijslag, in het dagelijks spraakgebruik ook wel ‘het vakantiegeld’ genoemd.
Het antwoord op veel gestelde vragen met betrekking tot het vakantiegeld.
1.Over welke bestanddelen van het loon is de vakantiebijslag verschuldigd?
Op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (hierna: WMM) heeft een werknemer jegens de werkgever een wettelijk recht op het ontvangen van een bijslag op het aan de werknemer toekomende loon, de vakantiebijslag (artikel 15 lid 1 WMM).
De wetgever heeft deze regeling aan het einde van de vorige eeuw in de wet opgenomen om de werknemer tegemoet te komen in de kosten die de vakantie van de werknemer met zich meebrengt. Werknemers worden hierdoor gestimuleerd om hun vakantiedagen te gebruiken om daadwerkelijk op vakantie te gaan en om daarna weer uitgerust op hun werkplek terug te keren.
Het door de werknemer te ontvangen bedrag aan vakantiebijslag wordt berekend als een percentage van het brutoloon van de werknemer. Dit percentage dient volgens de WMM minimaal 8% te bedragen (artikel 15 lid 1 WMM). Voor de vaststelling van de hoogte van de vakantiebijslag is het daarom van belang om te weten welke verdiensten van de werknemer precies vallen onder het begrip ‘loon’ uit de WMM.
Volgens de WMM kwalificeren incidentele betalingen niet als loon. Zo wordt bij de berekening van de vakantiebijslag geen rekening gehouden met verdiensten uit overwerk, winstuitkeringen, uitkeringen bij bijzondere gelegenheden (bijvoorbeeld jubileumuitkeringen), van het behaalde bedrijfsresultaat afhankelijk gestelde eindejaarsuitkeringen en (on)kostenvergoedingen (artikel 6 lid 1 WMM).
Over een door de werknemer te ontvangen vaste maandelijkse provisie is de vakantiebijslag wel verschuldigd. Deze valt dus wel onder het loonbegrip van de WMM. Dit geldt ook voor de door de werknemer te ontvangen ploegentoeslag of onregelmatigheidstoeslag en een vaste, (dat wil zeggen in de arbeidsovereenkomst overeengekomen) 13e maand. Daarnaast is de vakantiebijslag ook verschuldigd over de uitbetaling van de door de werknemer opgebouwde en niet genoten vakantiedagen.
2.Geldt er een maximum voor de door de werkgever verschuldigde vakantiebijslag?
Op grond van de WMM heeft de werknemer recht op minimaal 8% vakantiebijslag over het brutoloon (hierboven is uiteengezet wat onder ‘loon’ wordt verstaan) tot en met het drievoud van het minimumloon.
Partijen kunnen in de arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken maken en overeenkomen dat de werknemer over het gehele loon, dus ook voor zover dit meer zou bedragen dan driemaal het wettelijk minimum, aanspraak heeft op vakantiebijslag. Ook uit een CAO kan een dergelijke regeling volgen.
Indien partijen geen afwijkende afspraken hebben gemaakt en op grond van een eventueel op de arbeidsovereenkomst van toepassingen zijnde CAO ook geen afwijkende bepalingen gelden, dan geldt de hoofdregel en wordt de vakantiebijslag gemaximeerd tot een bedrag dat gelijk is aan driemaal het op dat moment geldende minimumloon.
3.Op welk tijdstip moet de vakantiebijslag door de werkgever aan de werknemer worden uitbetaald?
Gebruikelijk is dat de vakantiebijslag ieder jaar in mei aan de werknemer wordt uitbetaald. De WMM bepaalt dat de vakantiebijslag in de maand juni van elk kalenderjaar door de werknemer kan worden opgeëist (artikel 17 lid 1 WMM). Het opeisbare bedrag aan vakantiebijslag ziet op de periode vanaf 1 juni van het voorgaande kalenderjaar tot en met 31 mei van het huidige kalenderjaar. De vakantiebijslag die de werknemer deze maand (mei 2017) ontvangt ziet derhalve op de periode vanaf 1 juni 2016 tot en met 31 mei 2017.
Indien een werknemer maar een gedeelte van het jaar in dienst is geweest bij de werkgever, de werknemer is bijvoorbeeld op 1 december 2016 bij de werkgever in dienst getreden, heeft hij vanzelfsprekend alleen recht op vakantiebijslag over de maanden waarin hij bij de werkgever in dienst was en van de werkgever loon heeft ontvangen.
Werkgever en werknemer kunnen in de arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken maken over het moment van uitbetaling van de vakantiebijslag. Zo kan in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen dat de vakantiebijslag maandelijks aan de werknemer wordt uitbetaald. Ook kunnen uit een op de arbeidsovereenkomst van toepassing zijnde CAO afwijkende bepalingen volgen. Wel geldt dat de werkgever de opgebouwde vakantiebijslag minimaal eenmaal per kalenderjaar aan de werknemer moet uitbetalen (artikel 17 lid 2 WMM).
Indien partijen geen afwijkende afspraken maken in de arbeidsovereenkomst en er ook in de cao (voor zover deze van toepassing is op de arbeidsovereenkomst) geen afwijkende bepalingen staan, geldt automatisch de hoofdregel (artikel 17 lid 2 WMM).
Als de arbeidsovereenkomst voor 1 juni van een bepaald kalenderjaar wordt beëindigd, moet de werkgever aan de werknemer het bedrag aan vakantiebijslag betalen waar de werknemer op dat moment recht op heeft (artikel 17 lid 3 WMM).
4.Ziekte
Ook werknemers die wegens ziekte niet in staat zijn om de overeengekomen werkzaamheden te verrichten hebben recht op de vakantiebijslag. De vakantiebijslag wordt, zoals hierboven al is opgemerkt, berekend als een percentage van minimaal 8% over het door de werknemer ontvangen brutoloon.
Het kan zijn dat een werknemer na één jaar ziekte 70% ontvangt van zijn reguliere brutoloon. De zieke werknemer ontvangt in deze periode dan een bedrag aan vakantiebijslag dat gelijk is aan 8% van 70% van het in deze ziekteperiode ontvangen loon.
Vragen
Voor vragen over de vakantiebijslag kunt u direct contact opnemen met mr. K. Schepers (033-463 77 27. Mailen kan natuurlijk ook naar: k.schepers@ariensadvocaten.nl

mw. mr. K.L.M. Kremer (kim)
Welke vennoot mag vennootschap onder firma voortzetten na conflict?
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 19 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Twee vennoten willen hun bedrijf beëindigen. Beiden willen de zaak voortzetten zonder de ander. De rechtbank Rotterdam besliste wie dat mag doen.
Twee mannen gaan een vennootschap onder firma (vof) met elkaar aan. Zij exploiteren een bakkerij en
Dag van de scheiding
door stylettodesign | 12 september 2023 | Advocaten, Ariens Advocaten, Familierecht | 0 reacties
15 september 2023 is het de dag van de scheiding. Deze dag staat -kort gezegd- in het teken van goede begeleiding van mensen die gaan scheiden.
Schorsing van bestuurder is ingrijpende, maar tijdelijke maatregel
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 12 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een echtpaar dat een eigen vennootschap bestuurt – dat kan goed gaan tot er huwelijksproblemen ontstaan. In deze zaak wilden beiden dat de ander als bestuurder werd geschorst. De vrouw trekt aan het langste eind.
Een man en een vrouw die met elkaar
Bedrijf dat onrechtmatige hinder veroorzaakt, kan de portemonnee trekken
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 6 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Bedrijven mogen hun buren niet hinderen met te veel lawaai. Is die hinder onrechtmatig, dan kan dat serieuze financiële consequenties hebben, zoals deze supermarkt ontdekte.
Een man woont met zijn gezin in een appartement boven een supermarkt. Hij
Jaarrekening geeft niet het vereiste inzicht, gebreken moeten worden hersteld
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 29 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een jaarrekening moet volgens normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd een zodanig inzicht geven dat een verantwoord oordeel mogelijk is over het vermogen, het resultaat en, voor zover de aard van de jaarrekening
Franchiseovereenkomst kan eindigen met wederzijdse goedkeuring
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 22 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een overeenkomst kan worden opgezegd, ook tussentijds, als beide contractspartijen daarmee instemmen. Ook al worden zij het nadien niet eens over de precieze voorwaarden van de beëindiging.
Zo’n kwestie kwam aan de orde toen een vrouw met haar
Bestuurder vraagt tevergeefs om schorsing vermeend besluit van medebestuurder
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 16 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een bestuurder van een bedrijf wil dat een besluit van een medebestuurder wordt geschorst, nadat haar de bevoegdheid is ontnomen om de vennootschap zelfstandig als algemeen bestuurder te vertegenwoordigen. Volgens haar heeft de medebestuurder
Niet eerlijk zijn tegen rechter kan heel duur uitvallen
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 8 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In de wet is de waarheidsplicht opgenomen: in een procedure bij de rechtbank moeten procespartijen de rechter volledig en naar waarheid informeren. Doen ze dat niet, dan kan de rechtbank een financiële sanctie opleggen.
Twee mannen houden ieder 50%
Vennoot moet geld terugstorten na beëindiging vof-activiteiten
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 1 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als een van de vennoten van een vennootschap onder firma (vof) niet verder wil met de activiteiten van die vof en een eigen bedrijf wil starten, kan een conflict ontstaan. Dat blijkt uit een rechtszaak bij de rechtbank Midden-Nederland over twee
Taxicoöperatie mocht lidmaatschap van chauffeur niet opzeggen
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 25 juli 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Het bestuur van een coöperatie kan een lid
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort