mr. B. Cornelissen (Bernard) | 10 april 2017
Herplaatsingsinspanningen Achmea disfunctionerende werknemer onvoldoende, afwijzing ontbindingsverzoek
In een recente uitspraak van de kantonrechter Leeuwarden krijgt Achmea, ondanks het feit dat voldoende aannemelijk is dat sprake is van disfunctioneren, toch het lid op de neus omdat zij zich in het herplaatsingstraject te passief heeft opgesteld.
Feiten
Werknemer is op 15 september 2005 in dienst getreden bij (de rechtsvoorganger van) Achmea Interne Diensten B.V. (hierna: Achmea) en is laatstelijk werkzaam in de functie van Deskaccountmanager. Achmea verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met werknemer te ontbinden vanwege disfunctioneren. De werknemer in kwestie is volgens Achmea niet in staat is de werkzaamheden behorend bij zijn functie naar behoren te verrichten. Zo blijven de verkoopresultaten van werknemer al tweeënhalf jaar achter bij de gestelde norm, terwijl het verkopen van producten volgens Achmea een van de voornaamste taken van de functie van werknemer is.
Oordeel kantonrechter Leeuwarden
Disfunctioneren
De kantonrechter is van oordeel dat sprake is van disfunctioneren, in die zin dat werknemer ongeschikt is voor zijn werkzaamheden als Deskaccountmanager. Uit de overgelegde verslagen van voortgangsgesprekken en de overgelegde beoordelingen over 2014 en 2015 blijkt voldoende dat onder meer de verkoopresultaten van werknemer onder de norm zijn. Dat is ook niet betwist door werknemer. Nu het verkopen van verzekeringen en bijproducten een wezenlijk deel uitmaakt van de functie van Deskaccountmanager, is werknemer dus ongeschikt voor die functie. De ongeschiktheid kan alleen dan een redelijke grond voor ontbinding opleveren, indien die ongeschiktheid niet het gevolg is van ziekte of gebreken. Partijen verschillen van mening over de vraag of dat het geval is. Niet in geschil is dat werknemer na een geknapte hersenaneurysma in 2010 per 27 juni 2011 weer volledig arbeidsgeschikt is geacht, maar dat hij nadien heeft aangegeven sneller vermoeid te zijn dan voorheen en last te hebben van concentratieproblemen. Vanwege deze door hem ervaren klachten heeft werknemer in 2015 een bezoek gebracht aan de bedrijfsarts. Niet gebleken is dat deze bedrijfsarts toen medische beperkingen of een ziekte bij werknemer heeft vastgesteld. Ook in 2016 heeft werknemer twee keer een bezoek gebracht aan twee verschillende bedrijfsartsen van Achmea. Ook toen is door deze bedrijfsartsen niet geconcludeerd dat er bij werknemer sprake was van beperkingen of een ziekte. Werknemer heeft geen medische stukken overgelegd waaruit kan worden afgeleid dat hij wél beperkingen heeft. Als onvoldoende betwist wordt dan ook aangenomen dat de ongeschiktheid van werknemer voor zijn functie niet het gevolg is van ziekte of gebreken. Voorts volgt uit het voorgaande dat het verzoek geen verband houdt met het opzegverbod wegens ziekte. De kantonrechter oordeelt voorts dat Achmea werknemer voldoende tijdig in kennis heeft gesteld van zijn disfunctioneren. Ook heeft Achmea werknemer voldoende in de gelegenheid gesteld zijn functioneren te verbeteren. Een verbeter- en coachingstraject met een duur van anderhalf jaar heeft plaatsgevonden. De kantonrechter concludeert dat werknemer in die anderhalf jaar wel verbetering heeft laten zien, maar dat het hem niet is gelukt zijn functioneren op het door Achmea vereiste niveau te krijgen.
Herplaatsingsplicht
Uit de overgelegde verslagen van de voortgangsgesprekken die in het kader van het herplaatsingstraject door Achmea met werknmer zijn gevoerd, blijkt dat Achmea het solliciteren van werknemer alleen heeft gefaciliteerd. Zij heeft hem gewezen op openstaande vacatures (die er kennelijk, ondanks de reorganisatie binnen Achmea wel zijn) en hulp aangebonden bij het solliciteren. Gezien voormeld toetsingskader en gezien de grootte van het concern waartoe Achmea behoort, heeft werknemer met recht betoogd dat Achmea zich aldus te passief heeft opgesteld. Achmea had actiever moeten zoeken en had eventuele belemmeringen om voor de gevonden functies in aanmerking te komen zoveel als mogelijk weg dienen te nemen. Gelet op het feit dat het disfunctioneren van werknemer geen verwijtbaar handelen of nalaten in de zin van artikel 7:669 lid 3 onderdeel e BW betreft, heeft Achmea bovendien onvoldoende onderbouwd waarom zij werknemer in het kader van het herplaatsingstraject niet dezelfde positie heeft toegekend als ATC- en Zilverpoolkandidaten, werknemers die in het kader van de reorganisatie boventallig zijn geworden en – naar werknemer onbestreden heeft aangevoerd – een voorrangspositie hebben bij sollicitaties naar interne vacatures. De kantonrechter is dan ook van oordeel dat onvoldoende is gebleken dat herplaatsing van werknemer in een andere passende functie binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, niet mogelijk is. Het ontbindingsverzoek wordt afgewezen.
Noot
Hoewel de herplaatsingsverplichting van artikel 7:669 lid 1 BW geen resultaats- maar een inspanningsverplichting is, moeten vooral grote (concern)werkgevers van goeden huize komen om aan te tonen dat zij hieraan in voldoende mate invulling hebben gegeven. Het is in dat geval aan de concernwerkgever om te stellen, en zo nodig te bewijzen, dat herplaatsing binnen het gehele concern niet mogelijk is. Dat zal op zijn zachtst gezegd vaak niet eenvoudig zijn. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde in januari van dit jaar al dat het zonder nadere toelichting, die ontbreekt, niet voorstelbaar dat binnen een groot concern als Blokker geen passende functie voor een werknemer beschikbaar was (Ktr. Amsterdam 20 januari 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:842). Er wordt van de concernwerkgever in dit opzicht dus veel verwacht. Het enkele feit dat de formele werkgever, dat wil zeggen de vennootschap waarmee de werknemer de arbeidsovereenkomst heeft gesloten, geen zeggenschap heeft over het personeelsbeleid van andere groepsvennootschappen, is in ieder geval onvoldoende om aan te nemen dat herplaatsing niet mogelijk is.
mr. B. Cornelissen (bernard)
arbeidsrecht | ondernemingsrecht | overeenkomstenrecht
Na een aantal jaren bij een grote rechtsbijstandverzekeraar te hebben gewerkt, is Bernard in 1998 overgestapt naar de advocatuur. Hij heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht in al haar facetten en heeft de postdoctorale Grotius Opleiding Arbeidsrecht cum laude afgerond.
Aanpassingen geschillenregeling en enquêteprocedure per 1 januari 2025
door Ariens | 7 januari 2025 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Het vennootschapsrecht kent twee types procedure die gebruikt kunnen worden om tot een oplossing te komen voor aandeelhoudersgeschillen: de geschillenregeling en de enquêteprocedure. Per 1 januari 2025 treedt een wet in werking die de
Werknemer steekt fooi in eigen zak: niet chic, maar ook geen ontslag
door Ariens | 7 januari 2025 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer krijgt van een klant een fooi van € 50 voor ‘extra service’. Als hij dat geld in zijn zak steekt, wordt hij op staande voet ontslagen. Maar dat gaat het gerechtshof te ver.
Op een dag krijgt een chef magazijn, werkzaam bij een
Reistijd kan onderdeel zijn van passende werkzaamheden bij re-integratie
door Ariens | 1 januari 2025 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer die na ziekte moet re-integreren krijgt ‘passend werk’ aangeboden. Daarvoor moet zij dagelijks wel 3,5 uur reizen. Dat weigert zij. Mag de werkgever dan de loonbetaling stopzetten?
Een vrouw werkt sinds 1 september 2023 als
Rechtbank kan statuten van stichting wijzigen als stichting dat zelf niet kan
door Ariens | 1 januari 2025 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een stichting vindt dat haar doelstelling is achterhaald en wil dit veranderen in de statuten. Maar de statuten zelf verbieden zo’n wijziging. Dan kan de rechter uitkomst bieden.
Een stichting, die met een estafetteloop geld inzamelt, vraagt de
Onverzekerde werkgever moet schade werknemer vergoeden na bedrijfsongeval
door Ariens | 24 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer is als productiemedewerker in dienst bij een eenmanszaak die verse deegwaren zoals pasta produceert. Op een dag raakt hij bij het verwijderen van deegresten bekneld in een pastamachine, met een open breuk aan zijn arm en pols tot
Aandeelhouder kan andere aandeelhouder dwingen aandelen over te dragen
door Ariens | 24 december 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als in een besloten vennootschap een onwerkbare situatie ontstaat, kan een aandeelhouder eisen dat een andere aandeelhouder zijn aandelen overdraagt. In deze zaak vechten moeder en zoon elkaar de tent uit. Maar wie krijgt uiteindelijk alle aandelen?
Zwangerschap was niet de reden voor opzegging arbeidsovereenkomst
door Ariens | 17 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Binnen haar proeftijd van één maand, na enkele dagen werken, zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst met een vrouwelijke medewerker op. Zij beweert dat dit komt door haar zwangerschap.
Een vrouw solliciteert op de functie van junior
Uitgangspunt is dat winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders
door Ariens | 10 december 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als een vennootschap dividend wil uitkeren, beroepen twee aandeelhouders zich op hun vetorecht: zonder hun toestemming krijgt niemand dividend. De voorzieningenrechter vindt die houding niet redelijk.
De vennootschap drijft een onderneming die zich
Klachten over ‘ongepast’ gedrag leiden niet tot ontbinding arbeidsovereenkomst
door Ariens | 10 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een inspecteur in dienst van de Nederlandse Staat maakt zich volgens zijn werkgever schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom vraagt de werkgever om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland
Leidinggevende had niet zo snel mogen vragen naar ziekte van werknemer
door Ariens | 3 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Als een werknemer één dag ziek is, vraagt zijn leidinggevende al wat er aan de hand is. Dat is het begin van een verstoorde arbeidsverhouding, die de werknemer zijn baan kost.
Een docent werkt aan een mbo-opleiding voor
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort