mw. mr. N.C. Bouman-de Vos (Nicole) | 3 december 2014
Tot de dood ons scheidt…
De erfgenamen kunnen na het openvallen van een nalatenschap niet om de ‘ex’echtgenoot heen. Ook kan een erflater zonder kunstgrepen niet voorkomen dat de erfenis in handen valt van de schoonkinderen (de koude kant). Het huwelijk en het huwelijksvermogensrecht hangen nauw samen met het erfrecht. Op velerlei vlakken komen de rechtsgebieden elkaar tegen. Ter voorbeeld zal hierna op enkele situaties worden ingegaan.
Echtscheiding
Een huwelijk kan behalve door de dood ook door echtscheiding eindigen. Indien er sprake is van een huwelijksgoederengemeenschap (algemene gemeenschap van goederen of een in de huwelijkse voorwaarden gecreëerde beperkte gemeenschap) wordt deze door het overlijden ontbonden. Een echtgenoot die erfgenaam is op grond van de wet (bij versterf, dus voor zover geen testament is gemaakt) blijft echtgenoot tot het huwelijk door overlijden of echtscheiding is ontbonden. Bij een echtscheiding gaat het om de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de Burgerlijke Stand.
Het is dus belangrijk dat er wordt ingegrepen indien tot een echtscheiding wordt besloten. Want ook al loopt er een echtscheidingsprocedure, als een van de echtenoten tijdens de procedure overlijdt, is de ander toch nog steeds erfgenaam. Dit kan voorkomen worden door de ander op voorhand tijdig in een testament te onterven. Dat de echtscheidingsprocedure geheel dient te zijn doorlopen is ook relevant voor het geval een echtgenoot niet onterfd is in een testament, maar juist in het testament is begunstigd door een erfstelling of legaat. In dat geval bepaalt de wet dat in het geval er ten tijde van het overlijden sprake was van een echtscheiding of scheiding van tafel en bed de begunstiging in het testament vervalt, tenzij uit het testament uitdrukkelijk blijkt dat dit niet de bedoeling is. Feitelijk komt de wetgever hiermee de erflater tegemoet die na een echtscheiding heeft nagelaten het testament aan te passen. Het enige erfrechtelijke fenomeen waar de echtscheidingsprocedure an sich al betekenis heeft, betreft het wettelijke recht van vruchtgebuik dat een slecht achtergelaten echtgenoot onder omstandigheden heeft en welk recht niet bij testament kan worden ontnomen. In die situatie vervalt het recht op vruchtgebruik indien meer dan een jaar voor het overlijden al de echtscheidingsprocedure was opgestart, tenzij het feit dat de echtscheiding op het moment van overlijden nog niet tot stand was gekomen niet aan die echtgenoot was te wijten.
Boedelmenging
Het huwelijksgoederenregiem heeft regelrecht gevolgen voor de omvang van de nalatenschap. In het geval van een gemeenschap valt immers slechts het aandeel van de erflater in die gemeenschap in de nalatenschap, de rest verkrijgt de echtgenoot uit hoofde van de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap. Afhankelijk van wie er begunstigd moet worden na het overlijden kan het dus goed zijn (in het zicht van het overlijden) juist nog een gemeenschap met de echtgenoot aan te gaan of juist niet. Dit is een fiscaal toegestane vorm van estate planning. Voor de echtgenoot kan deze vorm van boedelmenging beter zijn dan een in de huwelijkse voorwaarden overeengekomen finaal verrekenbeding met werking bij overlijden. De uitvoering van dit laatste kan namelijk in het gedrang komen als de kinderen hun legitieme portie (kindsdeel) gaan opeisen. Een boedelmenging kan echter wel een ongewenst effect hebben bij de kwaadwillende echtgenoot die de ander om het leven brengt. Door het handelen wordt de echtgenoot weliswaar erfrechtelijk onwaardig om te erven, maar de huwelijksgoederengemeenschap dient volgens de hoofdregel gewoon bij helfte verdeeld te worden. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen ziet een rechter reden om hier van af te wijken.
Uitsluitingsclausule
Tot slot is van belang in te gaan op de afscherming van de erfenis t.o.v. de koude kant van de familie. Anders dan in het buitenland veelal het geval is, valt een ontvangen erfenis niet automatisch buiten de huwelijksgemeenschap. Dit is alleen het geval indien de erflater in het testament een zogeheten uitsluitingsclausule heeft opgenomen. Oorspronkelijk was het de bedoeling de noodzaak hiertoe af te schaffen in de hervorming van het huwelijksvermogensrecht in 2012, maar deze specifieke wetswijziging heeft het niet gehaald. De uitsluitingsclausule is dus nog steeds nodig. De praktijk is dat de meeste notarissen dit standaard in een testament opnemen. Bijzondere aandacht in dit kader is echter nodig voor buitenlandse testamenten. Juist omdat in het buitenland een erfenis veelal al automatisch buiten de huwelijkse gemeenschap valt, bevat een buitenlands testament vaak niet standaard een uitsluitingsclausule. Als op het huwelijk van het kind echter het Nederlandse huwelijksvermogensrecht van toepassing is, kan het zijn dat de erfenis tegen de bedoeling van de erflater in wel in de gemeenschap valt.
Conclusie
Al met al is het zaak dat de erflater de zaken goed regelt en grip behoudt op de erfenis door het aangaan van huwelijkse voorwaarden, maar in ieder geval door het vastleggen van zijn wil in een testament. Voorts zij nog gewezen op de mogelijk een erfenis voor minderjarige kinderen testamentair onder bewind te stellen met benoeming van een bewindvoerder niet zijnde de ex-echtgenoot of het ouderlijk vruchtgenot bij testament uit te sluiten om de erfenis van het kind uit handen te houden van de ex-echtgenoot.
Zowel bij het aangaan van het huwelijk als het starten van een echtscheidingsprocedure geldt met het oog op de erfrechtelijke belangen dus heel sterk: ‘bezint eer ge begint’ en een goede juridische advisering is geboden.
mw. mr. N.C. bouman-de vos (nicole)
familierecht | erfrecht | overeenkomstenrecht
Nicole is in 2005 in twee studies, Nederlands Recht en Notarieel Recht, afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij bij een rechtswinkel gewerkt waar de liefde voor het vak is ontstaan. Sedert 2011 is zij werkzaam bij Ariëns Advocaten Amersfoort.
Accountant informeerde voldoende over risico’s van verkoopovereenkomst
door Ariens | 8 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een holding verkoopt aandelen in een dochteronderneming en krijgt daarbij advies van een accountant. Als de holding te weinig voor de aandelen ontvangt, verwijt ze deze professional dat. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt echter dat de
Ongepaste opmerkingen over uiterlijk vrouwelijke collega: ten onrechte ontslagen
door Ariens | 8 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een leidinggevende was wel erg complimenteus over het uiterlijk van een vrouwelijke medewerker. Ongepast, vinden zowel de directie als de kantonrechter. Maar die laatste vindt een ontslag op staande voet te ver gaan.
Enkele maanden nadat een
Opstarttijd telecommedewerker is werktijd
door Ariens | 1 oktober 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
De tien minuten die een medewerker van een callcenter vóór zijn werktijd aanwezig moet zijn, is betaalde werktijd. Dat bepaalt de Hoge Raad in deze uitspraak.
Een callcenter verplicht haar werknemers om tien minuten voor aanvang van de
Geen wettelijke verplichting om faillissementsaanvraag te verkiezen boven turboliquidatie
door Ariens | 1 oktober 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In plaats van een faillissement aan te vragen, zet een wijnbar met financiële problemen in op een turboliquidatie. Dat gaat de verhuurder van de wijnbar te ver – maar hij verliest zijn zaak bij de rechtbank.
Een bedrijf verhuurt voor vijf jaar een
Joint opsteken tijdens Teams-overleg: ontslag op staande voet
door Ariens | 24 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een man werkt als managing director bij een bedrijf dat zich bezighoudt met internationaal goederenvervoer. Op een dag neemt hij deel aan een Teams-vergadering. Het eerste deel gebeurde vanuit zijn auto, omdat hij onderweg was van Schiphol naar huis.
Koper moet restant aankoopprijs aandelen aan verkoper betalen
door Ariens | 24 september 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een aandeelhouder verkoopt alle aandelen in zijn bedrijf aan een geïnteresseerde koper. De koper en de verkoper spreken een aankoopsom af van € 50.000. De koper weigert uiteindelijk het volledige aankoopbedrag te voldoen. De verkoper
Werkgever niet aansprakelijk voor overlijden werknemer door blauwe plek na werkincident
door Ariens | 17 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer loopt op zijn werk een blauwe plek op en overlijdt binnen zes dagen als gevolg van een infectie aan die plek. De vrouw van de overleden werknemer vindt dat de werkgever aansprakelijk is. De kantonrechter van de rechtbank
Wie handelt wordt geacht dit voor zichzelf te doen – en niet namens zijn bedrijf
door Ariens | 17 september 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een tuinman verricht werkzaamheden op het privéadres van een bestuurder van een bedrijf. Het is onduidelijk of het bedrijf de rekening moet betalen, of de bestuurder in persoon.
Een man voert op basis van een mondelinge overeenkomst
Spijt van meerdere keren opzeggen baan? Toch einde dienstverband
door Ariens | 10 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een directiesecretaresse laat op haar tweede en derde werkdag weten ermee te willen stoppen. Als de werkgever de opzegging bevestigt, krabbelt zij terug. Mag ze haar baan behouden of is het daarvoor te laat?
Op haar eerste werkdag als
Studiekostenbeding blijft overeind: werknemer moet bij vertrek studiekosten deels terugbetalen
door Ariens | 3 september 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
De arbeidsovereenkomst van een pedagogisch medewerker wordt niet verlengd. Haar werkgever, een bedrijf in de kinderopvang, houdt betaalde studiekosten in op de verschuldigde transitievergoeding. De werknemer eist een deel daarvan terug bij de
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort