
Invoering digitale oprichting van een B.V. Wat verandert er?
mr. A.J.P. Ariëns (Alfons) | 22 juni 2021
Invoering digitale oprichting van een B.V. Wat verandert er?
Elke EU-lidstaat is verplicht om per 1 augustus 2021 de mogelijkheid te creëren om een B.V. volledig digitaal op te richten. Deze oprichtingsplicht vloeit voort uit een Europese richtlijn uit 2019. De gedachte daarbij is dat het voor inwoners binnen de EU mogelijk moet zijn om in elke lidstaat een dergelijke kapitaalvennootschap op afstand te kunnen oprichten. Een fysiek bezoek aan een notaris, advocaat of handelsregister is niet meer nodig. Alles wordt vervangen door een digitaal systeem met digitale identificatie, digitale handtekeningen en overige digitale handelingen. Daarmee zou de snelheid van oprichting worden verhoogd en de kosten verlaagd.
Hoe werkt het? Kom daarmee de rol van de notaris in Nederland te vervallen? Nee, ook in het digitale proces blijft de rol van de notaris als “Poortwachter” bestaan. Dit om de rechtszekerheid en rechtsbescherming te waarborgen. We gaan alleen feitelijk van hardcopy naar digitaal. In plaats van de huidige notariële akte, ondertekend door partijen en de notaris met een pen, wordt de digitale notariële akte geïntroduceerd. Deze wordt nog steeds door een notaris opgesteld. Het passeren van de akte vindt plaats in een centraal passeerplatform. Via een audio- en videoverbinding wordt door de notaris op dit platform de inhoud van de akte besproken, de cliënt geïdentificeerd aan de hand van een digitaal identificatiemiddel op het hoogste beveiligingsniveau, controle door de notaris uitgevoerd en vervolgens de handtekening gezet.
De verwachting is dat het niet zal blijven bij de digitale oprichting van een B.V. Zeer waarschijnlijk zullen ook andere notariële akten (levering van vastgoed, aandelen, hypotheken, testamenten, huwelijkse voorwaarden etc.) digitaal ondertekend kunnen worden. Maar zover is het nog niet.
De invoeringsdatum van 1 augustus 2021 wordt door de Nederlandse regering overigens niet gehaald. De Europese richtlijn voorziet in een uitstel van maximaal één jaar. Nederland maakt gebruik van deze uitstelmogelijk. Naar verwachting wordt nu het digitale oprichtingsproces eerst ingevoerd per ultimo 2021, met een uitloop naar (uiterlijk) 1 augustus 2022.