Ontbindingsprocedure is niet bedoeld als hoger beroep
U bevindt zich hier: home > privacyverklaring
mr. B. Cornelissen (Bernard) | 11 juni 2013
Ontbindingsprocedure is niet bedoeld als hoger beroep
Op 11 december 2012 heeft werkgeefster 67 ontslagaanvragen bij UWV WERKbedrijf ingediend. UWV WERKbedrijf heeft 50 ontslagvergunningen verleend en 15 ontslagvergunningen geweigerd, waaronder die van werknemer. Thans verzoekt werkgeefster ontbinding van de arbeidsovereenkomst van werknemer. Werkgeefster is het niet eens met de beslissing die UWV WERKbedrijf met betrekking tot het afspiegelingsbeginsel heeft gegeven. Werknemer stelt dat werkgeefster niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat sprake is van een verkapt hoger beroep van de beslissing van het UWV WERKbedrijf.
Oordeel kantonrechter amersfoort
Tegen de beslissing van UWV WERKbedrijf om geen toestemming voor opzegging te verlenen, is geen hoger beroep mogelijk bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (artikel 6 lid 10 BBA) en ook niet bij de bestuursrechter (Bijlage bij artikel 8:5 Awb). Wel kunnen klachten worden ingediend bij de Nationale Ombudsman en het oordeel van deze instantie kan weer bijdragen tot het oordeel dat sprake is van een onrechtmatige daad van de zijde van het UWV WERKbedrijf.
De door werkgeefster aangevoerde omstandigheid dat het aanspannen van een procedure tegen de Staat met als grondslag een onrechtmatige daad te omslachtig is en te duur, vormt onvoldoende reden om tot het oordeel te komen dat een ontbindingsprocedure als hogerberoepsprocedure van een beslissing van UWV WERKbedrijf kan worden benut. Werkgeefster heeft aangevoerd dat artikel 7:685 BW bepaalt dat een verzoek tot ontbinding te allen tijde kan worden ingediend. De kantonrechter wijst op de oorspronkelijke bedoeling van deze uit 1907 stammende bepaling, te weten dat de arbeidsrelatie ook om billijkheidsredenen en in bijzondere gevallen beëindigd moest kunnen worden zonder inachtneming van de opzegtermijn. Met de invoering van het BBA in 1945 en de daarna aan de niet aanwezige toestemming verbonden sanctie van nietigheid (en sinds 1997 vernietigbaarheid) is aan deze oorspronkelijke functie een einde gekomen.
Geen nieuwe feiten
Slechts als zich na de door UWV WERKbedrijf gegeven beslissing zich nieuwe feiten en nieuwe omstandigheden hebben voorgedaan waardoor, ten opzichte van de door UWV WERKbedrijf beoordeelde situatie, zich een nieuwe of wezenlijk veranderde situatie is gaan voordoen, is ontbinding in dergelijke gevallen alsnog mogelijk. Dat is door werkgeefster niet althans onvoldoende aannemelijk gemaakt. Het ontbindingsverzoek wordt door de kantonrechter afgewezen.
mr. B. Cornelissen (bernard)
arbeidsrecht | ondernemingsrecht | overeenkomstenrecht
Na een aantal jaren bij een grote rechtsbijstandverzekeraar te hebben gewerkt, is Bernard in 1998 overgestapt naar de advocatuur. Hij heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht in al haar facetten en heeft de postdoctorale Grotius Opleiding Arbeidsrecht cum laude afgerond.
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort
Meer over advocaten
Meer artikelenZomeractie 2016; 15% korting op onze tarieven!
Voor alle (particuliere en zakelijke) cliënten die in de maanden juli en augustus 2016 een nieuwe zaak bij ons in behandeling geven...