mr. B. Cornelissen (Bernard) | 26 januari 2015
Aanduiden 12-jarige scholiere met “lekker ding” dringende reden voor ontslag
De feiten
Werknemer is op 17 juni 2008 bij IJsselkids in dienst getreden in de functie van pedagogisch medewerker in de buitenschoolse en tussenschoolse opvang. Binnen IJsselkids is een gedragscode bekend, getiteld ‘Deelbeleid Gedragscode Omgangsvormen’. Daarin is onder meer opgenomen dat medewerkers terughoudend zijn in het hebben van persoonlijke (digitale) contacten met klanten. Na een onderzoek naar correspondentie van werknemer op Facebook, is hij op 19 juni 2014 op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief worden de volgende redenen genoemd: ‘U hebt op onbehoorlijke en/of intimiderende wijze, in strijd met uw verplichtingen als werknemer van IJsselkids in de kinderopvang via Facebook gecorrespondeerd met een 12-jarig kind. U hebt haar daarbij onder meer aangeduid als “mooie vrouw”, “lekker ding”, “lieverd”, “mooiste meisje” en aangezet om “iets leuks” met u te gaan doen; U hebt ons onwaarheid verteld door te stellen dat de scholiere niet tot uw vrienden op Facebook behoorde en ter ondersteuning van die bewering vervalste gegevens aan ons overhandigd.’ IJsselkids verzoekt vanwege deze (dringende) redenen voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Oordeel Kantonrechter Rotterdam
De Rotterdamse Kantonrechter is, alle omstandigheden van het geval in aanmerking genomen, van oordeel dat er sprake van een dringende reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Als kinderopvangorganisatie moet IJsselkids kunnen rekenen op de betrouwbaarheid en volstrekte integriteit van haar medewerkers. Een pedagogisch medewerker dient, gelet op de machts- en afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van zijn omgang met kinderen, nooit de grens van het betamelijke te overschrijden dan wel de schijn van misbruik van die relatie te wekken.
Vaststaat dat werknemer de 12-jarige scholiere aan zijn vriendenaccount van Facebook heeft toegevoegd, waardoor hij de gedragsregels met voeten heeft getreden. Dat de scholiere (tot nog maar kort daarvoor) geen gebruik meer maakte van de buitenschoolse opvang, maakt dit niet anders. Dat werknemer wist dat een dergelijk contact niet de bedoeling was, althans dat dit binnen de organisatie van IJsselkids niet wenselijk was, is eveneens voldoende gebleken, aangezien hij besloot, direct nadat hij met de klacht werd geconfronteerd, om de scholiere uit zijn Facebook-account te verwijderen, haar account te blokkeren en een gemanipuleerde versie van zijn vriendenlijst uit te printen, die hij tijdens het gesprek met zijn leidinggevende heeft overhandigd. Door aldus te verdoezelen dat de scholiere wel degelijk tot zijn vriendengroep behoorde, is werknemer volgens de Kantonrechter alle grenzen van goed werknemerschap te buiten gegaan. De stelling van werknemer dat hij dit in een opwelling heeft gedaan, overtuigt de Kantonrechter niet, nu hij hierna ruim de tijd heeft gehad om zzijn handelen te overdenken en alsnog open kaart te spelen, waarmee hij uiteindelijk nog ruim een week heeft gewacht.
Dat er op zijn naam chatberichten van intimiderende aard naar de scholiere zijn gestuurd, is door werknemer op zichzelf niet betwist, maar hij ontkent wel dat hij dat heeft gedaan. Daarnaar gevraagd door de Kantonrechter tijdens de mondelinge behandeling heeft werknemer gesteld niet te weten wie daarvoor dan wel verantwoordelijk is. De verschillende door werknemer gegeven (mogelijke) verklaringen acht de Kantonrechter “niet logisch”.
Tegenover de – blote – ontkenning door werknemer staat het onderzoeksrapport, dat op 19 juni 2014 is uitgebracht. Opvallend is dat het Facebook-account van werknemer vanaf 11 juni 2014 – een dag na de schorsing – frequent gedeactiveerd en weer geactiveerd is en er wijzigingen zijn aangebracht. Hoewel werknemer betwist dat het betreffende IP-adres van hem afkomstig is, merkt de kantonrechter op dat net nadat werknemer de door hem op 10 juni 2014 gedownloade – bewerkte – vriendenlijst heeft uitgeprint (10 juni 2014 om 19:02 uur) de eerste ‘Checkpoint’ is gemaakt en het ‘Password’ is gewijzigd, zoals blijkt uit het rapport (om 19:18 uur). Ook blijkt uit het rapport dat de chatberichten handmatig uit de historie zijn verwijderd op het moment dat de klacht over werknemer is ingediend. Hoewel werknemer zijn bedenkingen heeft geuit tegen de conclusies van dit rapport, heeft hij daartegenover niets gesteld om de inhoud van dit rapport ongeloofwaardig te doen zijn.
Aan de dringendheid van de reden doet volgens de Kantonrechter niet af dat werknemer langere tijd voor IJsselkids naar tevredenheid is werkzaam geweest, omdat immers een dergelijk handelen een zodanige weissel trekt op de relatie tussen werkgever en werknemer dat in redelijkheid van werkgever niet gevergd kan worden dat de arbeidsverhouding wordt voortgezet.
De Kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst met werknemer, voor zover die niet reeds door het werknemer op 19 juni 2014 verleende ontslag op staande voet rechtsgeldig is geëindigd, met onmiddellijke ingang wegens een dringende reden. Aangezien er sprake is van een dringende reden bestaat er geen grond om aan werknemer een vergoeding toe te kennen.
De Rotterdamse Kantonrechter rekent het de werknemer zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn machts- c.q. afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van de 12-jarige scholiere en daarbij de geldende gedragscode aan zijn laars heeft gelapt. Dit m.i. terecht; juist van een pedagogisch medewerker mag immers worden verwacht dat hij zich verre houdt van iedere vorm, dan wel schijn van, machtsmisbruik ten opzichte van de aan zijn zorg toevertrouwde kinderen.

mr. B. Cornelissen (bernard)
arbeidsrecht | ondernemingsrecht | overeenkomstenrecht
Na een aantal jaren bij een grote rechtsbijstandverzekeraar te hebben gewerkt, is Bernard in 1998 overgestapt naar de advocatuur. Hij heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht in al haar facetten en heeft de postdoctorale Grotius Opleiding Arbeidsrecht cum laude afgerond.
Welke vennoot mag vennootschap onder firma voortzetten na conflict?
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 19 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Twee vennoten willen hun bedrijf beëindigen. Beiden willen de zaak voortzetten zonder de ander. De rechtbank Rotterdam besliste wie dat mag doen.
Twee mannen gaan een vennootschap onder firma (vof) met elkaar aan. Zij exploiteren een bakkerij en
Dag van de scheiding
door stylettodesign | 12 september 2023 | Advocaten, Ariens Advocaten, Familierecht | 0 reacties
15 september 2023 is het de dag van de scheiding. Deze dag staat -kort gezegd- in het teken van goede begeleiding van mensen die gaan scheiden.
Schorsing van bestuurder is ingrijpende, maar tijdelijke maatregel
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 12 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een echtpaar dat een eigen vennootschap bestuurt – dat kan goed gaan tot er huwelijksproblemen ontstaan. In deze zaak wilden beiden dat de ander als bestuurder werd geschorst. De vrouw trekt aan het langste eind.
Een man en een vrouw die met elkaar
Bedrijf dat onrechtmatige hinder veroorzaakt, kan de portemonnee trekken
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 6 september 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Bedrijven mogen hun buren niet hinderen met te veel lawaai. Is die hinder onrechtmatig, dan kan dat serieuze financiële consequenties hebben, zoals deze supermarkt ontdekte.
Een man woont met zijn gezin in een appartement boven een supermarkt. Hij
Jaarrekening geeft niet het vereiste inzicht, gebreken moeten worden hersteld
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 29 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een jaarrekening moet volgens normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd een zodanig inzicht geven dat een verantwoord oordeel mogelijk is over het vermogen, het resultaat en, voor zover de aard van de jaarrekening
Franchiseovereenkomst kan eindigen met wederzijdse goedkeuring
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 22 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een overeenkomst kan worden opgezegd, ook tussentijds, als beide contractspartijen daarmee instemmen. Ook al worden zij het nadien niet eens over de precieze voorwaarden van de beëindiging.
Zo’n kwestie kwam aan de orde toen een vrouw met haar
Bestuurder vraagt tevergeefs om schorsing vermeend besluit van medebestuurder
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 16 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een bestuurder van een bedrijf wil dat een besluit van een medebestuurder wordt geschorst, nadat haar de bevoegdheid is ontnomen om de vennootschap zelfstandig als algemeen bestuurder te vertegenwoordigen. Volgens haar heeft de medebestuurder
Niet eerlijk zijn tegen rechter kan heel duur uitvallen
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 8 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
In de wet is de waarheidsplicht opgenomen: in een procedure bij de rechtbank moeten procespartijen de rechter volledig en naar waarheid informeren. Doen ze dat niet, dan kan de rechtbank een financiële sanctie opleggen.
Twee mannen houden ieder 50%
Vennoot moet geld terugstorten na beëindiging vof-activiteiten
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 1 augustus 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als een van de vennoten van een vennootschap onder firma (vof) niet verder wil met de activiteiten van die vof en een eigen bedrijf wil starten, kan een conflict ontstaan. Dat blijkt uit een rechtszaak bij de rechtbank Midden-Nederland over twee
Taxicoöperatie mocht lidmaatschap van chauffeur niet opzeggen
door mr. H.C.J. Coumou (Hajo) | 25 juli 2023 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Het bestuur van een coöperatie kan een lid
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort