mw. mr. M. Hille Ris Lambers (Margriet) | 18 april 2017
Ontslag op staande voet wegens hap uit donut
Feiten
Werkneemster is sinds 2000 in dienst bij een supermarkt als verkoop-/kassamedewerkster. De supermarkt heeft een huishoudelijk reglement waarin onder meer regels zijn opgenomen over het gebruik van producten uit de winkel en diefstal. In de periode van februari 2015 tot en met december 2016 heeft werkneemster drie schriftelijke waarschuwingen gehad wegens het overtreden van regels uit het huishoudelijk reglement.
Bij brief d.d. 20 januari 2017 wordt werkneemster per direct geschorst en op 23 januari 2017 op staande voet ontslagen wegens het zich zonder toestemming toe-eigenen en nuttigen van een donut van de supermarkt.
Werkgever verzoekt vervolgens de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met werkneemster (voorwaardelijk) te ontbinden, voor het geval het ontslag op staande voet vernietigd wordt. Werkneemster doet een tegenverzoek tot vernietiging van het ontslag op staande voet.
De procedure
Vast komt te staan dat werkneemster op 17 januari 2017 in het magazijn van de supermarkt een hap genomen heeft uit een donut. De donut maakte deel uit van een partij die na afloop van de werkdag weggegooid werd, omdat de donuts niet langer houdbaar waren. De kantonrechter stelt vast dat werkneemster door het nemen van een hap uit de donut op grove wijze haar verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst, in het bijzonder de huisregels van de werkgever, geschonden heeft. Er is met name sprake van een grove schending van verplichtingen omdat werkneemster al een aantal keren gewaarschuwd was wegens overtreding van de huisregels. Gezien de aard van de onderneming van werkgever, een supermarkt, heeft werkgever er alle belang bij om door het strikt handhaven van huisregels fraude en diefstal tegen te gaan.
Ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet vindt de rechter toch een stap te ver. Gelet op de persoonlijke en financiële gevolgen voor werkneemster en de overige omstandigheden, acht hij dit niet gerechtvaardigd. Er wordt rekening gehouden met het feit dat werkneemster al 17 jaar in dienst is en gekort zal worden op haar bijstandsuitkering, hetgeen voor haar als alleenstaande ouder ingrijpende gevolgen heeft.
Ontbinding
De kantonrechter vindt dat er wel sprake is van een redelijke grond voor een ontbinding van de arbeidsovereenkomst, de werkneemster heeft zich schuldig gemaakt aan verwijtbaar handelen of nalaten. Door het nemen van de hap uit de donut heeft zij op grove wijze de huisregels van de supermarkt geschonden, terwijl zij bekend was met het strikte beleid op dat punt. Omdat er sprake is van verwijtbaar handelen of nalaten ligt herplaatsing niet in de rede.
In de praktijk levert een dringende reden vaak ernstig verwijtbaar handelen of nalaten op, maar dit is zeker niet altijd het geval. De beide begrippen moeten onderscheiden worden.
Toch een (gedeeltelijk) transitievergoeding
Omdat er geoordeeld is dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten heeft werkneemster volgens de wet in principe geen recht op een transitievergoeding. Hierop bestaat echter een uitzondering. Als het geheel vervallen van het recht op een transitievergoeding onder bepaalde omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, kan de rechter toch een transitievergoeding toekennen.
De omstandigheden die worden meegewogen zijn de volgende: de fout was een eenmalige, de eerdere waarschuwingen zagen op andere schendingen van de huisregels toe, werkneemster was 17 jaar in dienst, de ontbinding zal gevolgen hebben voor de inkomenssituatie van werkneemster als alleenstaande ouder en gezien haar eenzijdige arbeidsverleden zal zij niet makkelijk een andere vergelijkbare baan vinden.
Het onder deze omstandigheden helemaal laten vervallen van de transitievergoeding wordt door de rechter in strijd met de redelijkheid en billijkheid geacht. Daarom is de kantonrechter van mening dat toekenning van 50% van de transitievergoeding hier op zijn plaats is.
NB. Lees binnenkort meer over het ontslag op staande voet in onze nieuwe Whitepaper op onze site.
mw. mr. M. Hille Ris Lambers (margriet)
arbeidsrecht | overeenkomstenrecht
Margriet heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht, richting privaatrecht en is beëdigd als advocaat in 2003. Margriet kan u op heldere en deskundige wijze bijstaan bij alle geschillen en vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht voor zowel ondernemers als particulieren.
Aanpassingen geschillenregeling en enquêteprocedure per 1 januari 2025
door Ariens | 7 januari 2025 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Het vennootschapsrecht kent twee types procedure die gebruikt kunnen worden om tot een oplossing te komen voor aandeelhoudersgeschillen: de geschillenregeling en de enquêteprocedure. Per 1 januari 2025 treedt een wet in werking die de
Werknemer steekt fooi in eigen zak: niet chic, maar ook geen ontslag
door Ariens | 7 januari 2025 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer krijgt van een klant een fooi van € 50 voor ‘extra service’. Als hij dat geld in zijn zak steekt, wordt hij op staande voet ontslagen. Maar dat gaat het gerechtshof te ver.
Op een dag krijgt een chef magazijn, werkzaam bij een
Reistijd kan onderdeel zijn van passende werkzaamheden bij re-integratie
door Ariens | 1 januari 2025 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer die na ziekte moet re-integreren krijgt ‘passend werk’ aangeboden. Daarvoor moet zij dagelijks wel 3,5 uur reizen. Dat weigert zij. Mag de werkgever dan de loonbetaling stopzetten?
Een vrouw werkt sinds 1 september 2023 als
Rechtbank kan statuten van stichting wijzigen als stichting dat zelf niet kan
door Ariens | 1 januari 2025 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Een stichting vindt dat haar doelstelling is achterhaald en wil dit veranderen in de statuten. Maar de statuten zelf verbieden zo’n wijziging. Dan kan de rechter uitkomst bieden.
Een stichting, die met een estafetteloop geld inzamelt, vraagt de
Onverzekerde werkgever moet schade werknemer vergoeden na bedrijfsongeval
door Ariens | 24 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een werknemer is als productiemedewerker in dienst bij een eenmanszaak die verse deegwaren zoals pasta produceert. Op een dag raakt hij bij het verwijderen van deegresten bekneld in een pastamachine, met een open breuk aan zijn arm en pols tot
Aandeelhouder kan andere aandeelhouder dwingen aandelen over te dragen
door Ariens | 24 december 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als in een besloten vennootschap een onwerkbare situatie ontstaat, kan een aandeelhouder eisen dat een andere aandeelhouder zijn aandelen overdraagt. In deze zaak vechten moeder en zoon elkaar de tent uit. Maar wie krijgt uiteindelijk alle aandelen?
Zwangerschap was niet de reden voor opzegging arbeidsovereenkomst
door Ariens | 17 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Binnen haar proeftijd van één maand, na enkele dagen werken, zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst met een vrouwelijke medewerker op. Zij beweert dat dit komt door haar zwangerschap.
Een vrouw solliciteert op de functie van junior
Uitgangspunt is dat winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders
door Ariens | 10 december 2024 | Ondernemingsrecht | 0 reacties
Als een vennootschap dividend wil uitkeren, beroepen twee aandeelhouders zich op hun vetorecht: zonder hun toestemming krijgt niemand dividend. De voorzieningenrechter vindt die houding niet redelijk.
De vennootschap drijft een onderneming die zich
Klachten over ‘ongepast’ gedrag leiden niet tot ontbinding arbeidsovereenkomst
door Ariens | 10 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Een inspecteur in dienst van de Nederlandse Staat maakt zich volgens zijn werkgever schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom vraagt de werkgever om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland
Leidinggevende had niet zo snel mogen vragen naar ziekte van werknemer
door Ariens | 3 december 2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid | 0 reacties
Als een werknemer één dag ziek is, vraagt zijn leidinggevende al wat er aan de hand is. Dat is het begin van een verstoorde arbeidsverhouding, die de werknemer zijn baan kost.
Een docent werkt aan een mbo-opleiding voor
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort